Miloşovski, "şu anda el sıkışmalar ve gülümsemeler var ancak isim sorunu kosunuda önemli değişikliklerin olduğu konusunda işaretler fakettiğimizi söylemek çok zor " dedi.
Miloşoski Avrupa Komisyonu ve AB’nin bütünleşme sürecinin itibarından dolayı Avrupa Birliği üyelerinin Makedonya’nın üyelik müzakerelerine başlamak için siyasi kriterleri yerine getirdiği doğrultusundaki Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesini takip edeceğini Yunanistan’ın ise Balkanlar’ın 2014 yılına kadar Avrupa Birliğinin parçası olacağı doğrultusundaki fikrinin geçerliğini doğrulayacağını ümit etti.
Miloşoski şçyle konuştu :
"AB’nin tarihinde Avrupa Birliği Konseyi’nin Avrupa Komisyonu’ndan ikinci kez farklı tutum sergilemeyeceğini ümit ediyoruz. Böyle bir durum 1981 yılında meydana geldi. O dönemde Avrupa Komisyonu’nun Yunanistan’ın üyeliğe hazır olmadığını tavsiye etmesine rağmen Avrupa Birliği Konseyi Yunanistan’ın dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üye olmasını kararlaştırdı.Bu kez Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesinin kabul edilmesi konusunda siyasi iradenin var olacağını ümit ediyorum.Bu durumdan iki taraf kazanclı çıkacak çünkü müzakerlerin açılması ülkemizin daha istikrarlı ve daha gelişmiş olmasına yardım edecek, bu durumdan Yunanistan’ın da yararı olacak ."
Miloşoski Yunanistan’ın müzakerelerin başlamasına vereceği olası vetonun iyi bir şey getirmeyeceğini ancak Yunanistan’ın kararını gözden geçirmek için halen zaman olduğunu belirtti.
Miloşoski "Aralık ayında nasıl bir karar alacaklarını göreceğiz . Yunanistan hükümeti yeni ancak bizim için yeni bir şey getirip getirmeyeceği konusu Aralık’ta yeni bir tutmla çıkıp çıkmayacaklarına bağlı olacak " şeklinde konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Drutsas’ın isim sorunu çözülmeden müzakerlerin başlamayacağı doğrultsundaki açıklamasını yorumlayan Miloşoski bunun bilinen bir tutum olduğunu ancak Avrupa Birliği zirvesine kadar halen zaman olduğunu vurguladı.
Miloşoski "NATO zirvesinden sonra engelemelerin çözümün bir parçası olmadığını ve müzakerelerin başlamasını hak edenlere destek vermenin mühtemnelen çok daha pratik olduğunu gördük . " diye konuştu.
İsim sorunu müzakerelerin Birleşmiş Milletler himayesi altında sürdürüldüğünü, bu bağlamda tain edilmiş arabulucunun olduğunu ve Yunanistan ile Makedonya’nın bu sürece aktif bir şekilde yer aldığını hatırlatan Miloşoski doğrudan görüşmelerin bu konuda yardımcı olduğunu ancak sürecin Birleşmiş Milletler çerçevesinden çıkarılmasının amaçlanmadığını söyledi.
Miloşoski’nin ayrıca Yunanistan temsilcileriyle yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi için iki teklif sunduğu açıklandı. İlk teklifle ikili diplomatik ilişkilerin mevcut haberleşme ofislerinden büyükelçilik düzeyine çıkarılması ikinci teklifle ise çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının imzalanması öngörülüyor. Yunanistan tarafının bu teklifleri ciddi bir şekilde gözden geçireceğini açıklamada bulunduğu belirtildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder