14 Ocak 2009 Çarşamba

Makedonya’da olası cumhurbaşkanı adayları belli olmaya başladı

Üsküp Hukuk Fakültesi Siyasi Bilimler profesörü Gyorge İvanov, hükümet koalisyonun en büyük partisi VMRO DPMNE’nin cumhurbaşkanı adayı olması için bugün İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, Başbakan Yardımcısı Zoran Stavrevski, Başbakan yardımcısı İvitsa Botsevski, ve Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski’den destek aldı. İvanov’un hiç bir siyasi partinin uyesi olmadığını belirten Antonio Miloşoski, istikrarlı, bilgili namuzlu, eğitimli, geçmiştesi lekesi olamyan ve siyaseti iyi bilen kişiye iytiyaç duyfukları için İvanov’a destek verdiklerini söyledi.İvanov’un cumhurbaşkanlığı adaylığına ayrıca uçak kazasında hayatını kaybeden eski cumhurbaşkanı Boris Traykovski’nin eşi Vilama, VMRO DPMNE milletvekilleri ve profesörlerin destek verdiği açıklandı. Şimdilik VMRO DPMNE Başkanı ve Başbakan Nikola Gruevski Gyorgi İvanov'un adaylığı konusunda şimdiye kadar açıklama yapmadı.Cumhurbaşkanlığı adaylığı için program sunan Gyorge İvanov ise VMRO DPMNE’nin cumhurbaşkanı adayı olmasının büyük onur ve sorumluk olduğunu söyledi.VMRO DPMNE parisinde aday gösteme süreci 23 Ocak’a kadar açık. 25 Ocak’ta ise bu partinin 1000 delegesi cumhurbaşkanı adayını belirleyecek.
Öte yandan ana muhalefet partisi Sosyal Demorat Birliği, VMRO DPMNE’yle ortaklaşa Dışişleri eski Bakanı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu eski Başkanı Sırcan Kerim’i cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesini önerdi.VMRO DPMNE bu konuda yorum vermekten çekindi.Babası Türk, annesi ise Sırp olan Sırcan Kerim, bu konuda bilgisi olmadığını ancak parti dışı aday önerisinin ciddi bir şekilde görüşülümesi gerektiğini söyledi. Sırcan Kerim, Sosyal Demorat Birliği’nin teklifi konusunda ayrıntılı bilgi almak amacıyla bugün Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’yle görüştü. VMRO DPMNE’nin ortak aday fikrini kabul etmediği takdirde Sosyal Demorat Birliği’nin kendi başına Sırcan Kerim’i cumhurbaşkanı adayı gösterip göstmeyeceği merak konusu.
Öte yandan Uluslararası Cumhuriyetçi Ensitüsü’nün son araştırmasına göre olası cumhurbaşkanıa adayları arasında yüzde 47’lik destekle önde Sırcak Kerim bulunuyor. Ardından yüzde 41’le eski İçişleri Bakanı Lyube Boşkovski, yüzde 30’la Zoran Stavrevski, ve yüzde 26’yla İmer Selmani geliyor. Adaylığını göstermeyeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski’nin desteği yüzde 21. Gyorge İvanov olası adaylar arasında şimdiye dek anılmadığı için bu araştırmada yok.Liberal Demokrat Parti cumhurbaşkanı adayı olarak Makedonya'nın NATO Büyükelçisi Nano Rujin'i göstermeyi istediği öğreniliyor.Nano Rujin'in bu teklifi kabul edip etmeyeceği ise bilimiyor.

Bu haberle bağlantılı başlıklar:
Makedonya Cumhurbaşkanı Türk mü olacak?

Hiç yorum yok: