30 Haziran 2008 Pazartesi

İnsan gibi yürüyen maymun

İsrail’in Tel Aviv kentine yakın hayvanat bahçesinde 5 yaşındaki makak maymunu kendisini az kala öldüren mide rahatsızlığından sonra dimdik iki ayakta yürümeye başladı Nataşa adındaki maymunun insan gibi yürüdüğünü gösteren fotoğraf kayıp alka olarak adlandırıldı.Link.

Gorila orman bekçisini çekiyor

Biyolog boğulan ayıyı kurtardı

Florida’nın balık ve vahşi hayat biyologu Adam Warwick, kendi elleriyle boğulan 170 kiloluk ayıyı kurtardı.Ayı sakinleştirici iğnesi almış ve Adam Warwick ayının uyumasından önce Meksika körfezinin suyuna atlayıp kurtarmayı başardı.Link.

Bay Saat Radyo


Bay Saat Radyo 50 farklı şekilde uyandırıyor.

Makedonya iş yapmak için en iyi 50. ülke

Ünlü Forbes dergisinin 121 ülke arasında yaptığı sıralamaya göre Makedonya iş yapmak için 50. en iyi ülke oldu. Geçen değerlendirmeye kıyasen 32 yer ilerleyen Makedonya 53. yerde olan Yunanistan’ı geçmeyi başardı. Balkan bölgesinde en başarılı ülke Romanya 40. . Ardından Türkiye 41., Hırvatistan 42. , Bulgaristan 44. , Arnavutluk 77. ve Bosna Hersek 101. yeri kazandı. Sırbistan ve Karadağ için listede bilgi yok.
Makedonya listede istikrarlı para politikası açısından 8. ,kamu yönetimin verimliliği açısından 19. ticaret özgürlüğü açısından 39. , yatırımcıların korunması açısından 62. , bireysel özgürlükler açısından 62. , ruşvete karşı mücadelede 67. , mülk hakları açısından 79, yeni teknolojilerin uygulanmasında 81., yenilikler açısından ise 86. yeri aldı. Bu dergiye göre Makedonya’nın büyüme orantısı 5.1 ve insan başına GDP’si 8100 ABD doları. Makedonya’da işsizlik orantısı yüzde 34.8. Lstede en başarılı ülke Danimarka. Ardından İrlanda, Finlandiya, ABD, İngiltere, İsveç, Kanada, Singapur, Hong Kong ve Estonya geliyor.

Makedonya’da bir ay süren seçimler nihayet sona erdi

Makedonya’da seçimler 1 Haziran’da yapıldı ama seçim düzensizlikleri ve şiddet olayları yüzünden 183 seçim yerinde oylama tekrarlandı. 15 Haziran’da tekrarlanan oylamada yine sorunlar yaşandı ve 15 seçim yerinde tekrar oylamanın yapılması karar bağlandı.Dün de küçük düzensizlikler oldu ama Devlet Seçim Komisyonu bu olayların nihai sonuçlarını etkilemeyeceğini açıkladı. Dün yapılan oylamadan sonra nihai tablo şöyle:
VMRO DPMNE önderliğindeki koalisyon 63
Sosyal Demokrat Birliği önderliğindeki koalsyon 27 milletvekili
Demokratik Bütünleşme Birliği 18 milletvekili
Arnavut Demokratik Partisi 11 milletvekili
Avrupa Geleceği Partisi 1 milletvekili

VMRO DPMNE önderliğindeki koalisyonda bir Türk milletvekili de var. Türk Demokratik Partisi Başkanı Kenan Hasip 4. kez milletvekili oldu.
Bu tablodan sonra hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski’den alan VMRO DPMNE Başkanı Nikola Gruevski’nin Demokratik Bütünleşme Birliği’yle mi yoksa Arnavut Demokratik Partisi’yle hükümet kuracağı merak ediliyor.VMRO DPMNE’in mecliste çoğunlu var ama Makedonya’da geleneksel olarak hükümette bir Arnavut Partisi yer alıyor.Gruevski şimdiyedek iki Arnavut partisinin liderleriyle görüştü ama son kararı alamk için seçimlerin bitmesini bekledi. Arnavut Demokratik Partisi VMRO DPMNE’nin iki hükümetinde yer almıştı. Demokratik Bütünleşme Birliği’nin daha çok milletvekili koltuğu var ve Badinter çoğunluğunun sağlanmmasını kollaylaştırıyor. Bilindiği gibi Anayasa göre Etnik topluluklar için önem taşıyan bazı yasaların genel kuruldan geçmesi için salt çoğunluğun yanısıra azınlıklara ait milletvekillerinin oy çoğunluğu da gerekiyor. Uluslararası topluluğu hükümette iki Arnavut partisinin almasını istiyor ama hem Demokratik Bütünleşme Birliği, hem Arnavut Demokratik Partisi buna karşı geliyor.

Makedonya- Kosova sınırı nihayet çizilmeye başladı

Makedonya’nın tek sorunlu sınırı nihayet çizilmeye başladı.Makedonya 2001 yılında dönemin Yugoslaviya Federasyonu’yla anlaşma sağladı ama Kosova yönetimi bu anlaşmanın aleyine olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Marti Ahtisari’nin planıyla 2001 anlaşmanın geçerliği kabul edildi ve sınırın çizilmesini istenildi. Makedonya ile Kosova arasında ortak komisyonlar kuruldu ve bu sorun nihayet çözüldü. Sırbistan bu komisyonlara karşı geldi. İlk sınır taşı Arnavutluk Makedonya ve Kosova’nın ortak sınırında konuldu .Plana göre 1 yıl içersinde 150 kilometrelik sınırın çizilmesi bekleniyor. Priştine yönetimi bu sorunun kapatmasıyla Makedonya’nın nihayet Kosova’yı tanıyacağını ümit ediyor.Makedonya yönetimi ise bu konuda milli menfaatlar çerçevesinde hareket edileceğini açıkladı.

Hologram şeklinde cep telefonu mesajı

Dünyanın en büyük sabun köpüğü

Dijital duman sanatı



Diğer fotoğrafların linki.

29 Haziran 2008 Pazar

Havada ellerin hareket edilmesiyle çalan piyano

İlginç reklamlar



Diğer ilginç reklamların linki.

2 yaşıdaki bateristin inanılmanz perfonmansı

Süper karpuz heykeli



Link.

Süper bisiklet

Kuzey Koreli çocuklar hayata nasıl hazırlanıyor



Diğer fotoğrafların linki.

Cep telefon saati



Link.

Günet kutbunun hızlandırılmış videosu

Sıkıştırılmış otobüs

Karton bisiklet


İngiltere’nin sanayı tasarımı öğrencisi 21 yaşındaki Phil Bridge , değeri yaklaşık 30 $ olan karton bisiklet tasarladı.Link.

George Bush el sallıyor ama karşılık yok

Bulgaristan'da polis ve at arabası kovalamacası

Fotograflarla manipülasyon yapan aygıt



“Image Fulgurator” fotograflarla manipülasyon yapıyor. Bu aygıt fotonun çekildiği sırada müdahale ediyor ve fotoğrafçı bunu anlamıyor. Çektiğiniz fotoya baktığınızda manipülasyonu anlıyorsunuz. “Image Fulgurator”'u yanınızda flaşı kullanan fotoğraf makinesi varsa kullanabiliyorsunuz. Aygıtı , başka kimsenin çektiği nesneye yöneltiyosunuz ve nesne flaşla çekildiği sırada başka bir fotoğraf görünüyor.Bu aygıt paparazzileri nasıl etkileyeceği merak konusu.Link.

Makedonya'da 15 seçim yerinde 3. kez oylama yapılıyor

Makedonya’da bugün 1. ve 6. seçim bölgesinde toplam 15 seçim yerinde oylama 3. kez yapılıyor.Seçimler 1 Haziran’da yapıldı ama seçim düzensizlikler hata şiddet olayları ( 1 ölü ve 10 yaralı) yüzünden 15 Haziran’da 183 seçim yerinde oylama tekrarlandı. Oylamada şiddet olayları yoktu ama yüne hile vardi.15 Haziranda yapılan oylama, Yargıtay kararıyla 3 seçim yerinde Devlet seçim komisyou kararıyla ise 12 seçim yerinde tekrarlaıyor..Bu 15 seçim yerinde 14.551 kayıtlı seçmen var. 1 Seçim bölgesinde oylamanın tekrarlandığı 4 seçim yerinde kayıtlı seçmenin sayısı 3.778, 6. seçim bölgesinde oylamanın tekrarlandığı 11 seçim yerinde kayıtlı seçmen sayısı ise 10.773. Birinci seçim bölgesinde Saray belediyesindeki 4 seçim yerinde oylama tekrarlanıyor, 6. seçim bölgesinde de , Bırvenitsa’da 3 , Jelino’da 2, Gostivar’da 2 ve Kalkandelen’de 4 seçim yerinde tekrar oylamaya çıkılıyor.21 Haziran’da Makedonya Meclisi kurululdu. 120 kişilik Meclis’ten sadece 114 milletvekili mazbatasını aldı. 6 milletvekili ise bugünkü seçimin sonuçlarını bekliyor. Bugünkü oylama teoride 6, gerçekte ise sadece 2-3 milletvekilinin durumunu etkileyebilir

Pirinç tarlası sanatı


Japonya’nın Yamagata bölgesindeki Yonezawa kasabasının pirinç tarlarında 16-17. asırda yaşayam Naoe Kanetsugu samurayının resimleri 3 yıl önce ortaya çıktı.Resimler farklı renklerde pirincin ekilmesiyle yapılyor. Japonya’nın bir çok bölge yönetimi turistleri çekmek için pirinç tarlası sanatını desteklemeye başladı.Diğer fotoğrafların linki.

İnanılmaz güzel futbol hareketleri

İlginç bulutlar



Diğer ilginç bulutların linki.

28 Haziran 2008 Cumartesi

Yüksek petrol fiyatlarına karşı mücadele etmek için en iyi araçlar


Fotomontajla yapılmış bu güzel fotoğrafların linki.

Volswagen deposu




Diğer fotoğrafların linki.

Bill Gates'in zaman çizgisi


Dün Bill Gates Microsoft'un günlük çalışmlarından çekildi.Bu vesileyle Gizmodo Gates'in hayat yolculuğunu anlatan zaman çizgisi hazırladı. Fotonun büyük versiyonunu görmek için şu linke tıklayın.

İnanılmaz güreş hareketi

Tayland'ta dev iğneli vatoz yakalandı

İngiliz Ian Welch Tayland’ın sapa nehirlerinde oltayla balık tutarak dev iğneli vatoz yakladı. 45 dakikalım mücaleden yakalan vatoz 4.27 metre uzun , 1,83 metre geniş ve 146 kilogram ağır.Link.

Golf sopasıyla çimleri biçin

Fil derisi



Link.

Kare ağaç


Bu ağaçlar yuvarlak olanlardan daha kolay kesiliyor, daha az malzeme kaybı yapıyor ve daha kolay stoklanıyor.Link.

Üçler masa tenisi



Link.

Bitkisel hava temizleyici



Mathieu Lehanneur bitki içeren hava temizleyici yaptı. Bitki yapraklarından kirli havayı alıp, köklerinde toprağa gidiyor ve temiz hava olarak odaya dönüyor.Link.

Piyano bisiklet

Dev araba yarış pisti makinesi



Link.

Islık çalan karın

Amerikan futbol topuyla mükemmel pas

Amerikan uçağında sıfır yerçekimi

Boksör kedi

Güzel HDR fotoğraflar


HDR (High Dynamic Range), foto[raf çekiminde kullanılan bir tekniktir.Bu teknik, aynı sahnenin birden fazla ekspoze değeri ile çekilip, sonra tek pozda birleştirilmesi ile yapılmaktadır. Böylece fotoğraftaki tüm bölgeler yeterince aydınlık olur. Link.

27 Haziran 2008 Cuma

İsim sorununda görüş farklıkları azalmadı

Makedonya ve Yunanistan arasında yıllardır süren isim sorunundan sorumlu Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits, Atna’dan sonra bugün Üsküp’te Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski ve Başbakan Nikola Gruevski’yle görüştü.Nimits dün Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani’yle bir araya gelmişti.Bu sırada Nimits isim sorunun çözümü olarak bir kaç teklif sunudu ve Yunanistan’ın tutumunu öğrendi. Şimdi aynı bu tekliflerl Makedonya devlet zirvesine tanıttı. Nimits Üsküp ve Atina’da yapılan görüşmelerde iki tarafın çözüm için hazır olduğunu gösterdiler ama görüş farklıkları azalmadı dedi. Makedonya’nın en çok izlenen A1 televizyonuna göre Nimits’in hükümetteki görüşmesi gergin geçti. Hükümette Nimits’in yetkileri dışına çıktığı ve isim tekliflerinin Yunanistan lehine olduğu söylendi. Makedonya hükümetindeki görüşmede Yunanistan’da yaşayan Makedon azınlığının isim sorunu görüşmelerine dahil edilmesi de istenildi. Bu bağlanda Makedon azınlığına çifte vatandaşlığın verilmesi, sürgün edilen Makedonlar'ın malların iade edilmesi ve Yunanistan’daki Makedon azınlığın milli kimliğin tanınması taleb edildi. Bu arada Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa ve Avrasya büroso sekreter yardımcısı Rozmari Di Karlo da bugün Üsküp’te Makedonya devlet zirvesi ve en büyük siyasi partilerin başkanlarıyla görüştü. Arabulucu Nimits’in çabalarını desteklediğini belirten Di Karlo „ Bu sorunun yakında çözüleceğini ümit ediyorum.Bugün çözülse çok iyi, yarın çözülse yine iyi. Makedonya'nın ilerlemeye devam etmesi için bu sorunun çabuk çözülmesini istiyoruz.“ dedi. Di Karlo ABD’nin Makedonya’nın NATO ve AB üyeliğini desteklediğini tekrarladı.Öte yandan Yunanistan’ın Elefteros tipos gazetesi Kuzey Makedonya teklifinin Atina ve Üsküp tarafından kabul edilme şansının en büyük olduğunu yazdı. Bu gazete Nimits’in Üsküp’teki teklifleri arasında Kuzey, Yukarı ,Yeni, Halk ve Anayasal Makedonya isimlerin bulunduğunu açıkladı.Gazteye göre isimlerden birinin uluslararası alanda kullanılması, iç kullanımda ise Makedonya’nın anayasal isminin (Makedonya Cumyriyeti) kalması öngörülüyor.

Bilgisayar oyununda sigara karşıtı reklam

Rio De Janeiro üzerinde tehlikeli uçuş yapan helikopter


Helikopterin tunelden geçmesi gerçekten inanılmaz.

Üzüm ezmek için kullanılan dünyanın ilk fili

Şarap üretiminde teknolojinin ilerlemesine rağmen ünlü markalar üzümün geleneksel olarak ayaklarla ezilmesi metodundan vageçmiyor.Güney Afrika'nın bir şarap üreticisi,üzüm ezmek için 3.5 tonluk fil angaje etti. Böylece hem üretimi hizlandırdı hem de medyanın ilgisini üzerine çekti.Link.

Yaratıcı sigara karşıtı reklam



Diğer fotoğrafların linki.

Radyumlu çikolata


Marie ve Pierre Curie 1898 keşfettiği radyum herkes bu elementi mallarına koymak istedi. Bu bağlamöda radyumun en tuyaf kullanımları arasında Almanya’nın Burk & Braun şirketinin ürettiği radyumlu çikolata yer alıyor.Bu gençleştiren güçü olduğu iddia edilen ürün 1931 ile 1936 arasında satıldı.Diğer radyumlu ürünlerin linki.

Vosvos römork




Link.

26 Haziran 2008 Perşembe

Eş dahil satılık ev

ABD’nin Palm Beach Gardens kentinde outuran Devon Traboscia, çok ilginç bir fakir aklına geldi. O, eBay and Craigslist: satışa çıkaran eviyle birlikte kendisini de satıyor. Böylece boşanmış Traboscia hem evini satmak, hem de eş bulmak istiyor.Şimdiyedek İtalyalı bir adamın bu teklife ilgi gösterdiği açıklandı.Link.

Dev motorlu testere

Şeklini değiştiren sıvı

Alfred Hitchcock'tan esinlenmiş kuklalar


Link.

Link.

Ekmeğini en çok fırlatan tost makinesi


Bu tost makinesi kızarmış ekmeği 2,13 santimetre yüksekliğe atabiliyor.Tost makinesini yapan Freddie Yauner bu yükseklikle Guinness rekorunu kırmiş olacaktı ama maalesef tavanın yüksekliği buna izin vermedi.Bundan sonra Freddie tost makinesini açık havada deneyecek ve büyük bir olasılıkla Guinness dünya rekorlar kitabında yer alacak.

Anne ördeğin yavrusunu balıkçıldan kurtarma mücadelesi

Bu umutsuz mücadelede ördek kaybetti.Balılçıl ise anne ördek önünde ördek yavrusunu yedi.Diğer fotoğrafların linki.

Uzaylılar kazak giyer mi?



Diğer fotğrafların linki.

Temizlikçi robot

Başarısız bina yıkımı

Demir topun kuma düşüşü

Evcilleştirilmiş tilki

25 Haziran 2008 Çarşamba

Gümüş kuğu


1773 yılında yapılan bu otomat gümüş kuğu.İngiltere’nin Bowes Müzesi’nde barınıyor. Her gün öğle vaktinde ve saat 15’te balık yiyen kuğu saat mekanizmasıyla çalışıyor. Tüm gösteri 40 saniye sürüyor.

Dünyanın ilk dönen gökdeleni


Yaşadığınız daire devamlı manzarasını değeştrirdiğini bir düşünün..Rotating Technology Tower Şirketi, katların birbirinden bağımsız bir şekilde dönen bir gökdelen inşaa etmeyei planlıyor.. Bu sadece daha iyi görünmesi için yapılmıyor. Katların dönmesi aynı zamanda enerji üretecek.Bu fakir arkasında duran mimar . David Fisher,“Bugün hayat dinamik, dolaysıyla yaşadığımız mekanın da dinamik olması gerekiyor,” dedi.
Fisher “Binalar doğanın ritmini takip edecek. Yönünü ve şeklini ilk bahardan yaza, gündoğumundan günbatımana kadar değiştirek ve havaya göre kendini düzeltecek. Binalar canlı olacak.” diye konuştu. Dönen katlar, somut çekirdek çevresinde dönen prefabrike dairelerden oluşacak.Tüm katı satın alan sahipler ise ses komandayla dönme emirleri verebilecek.New York’ta bu projenin tanıtımında gökdelenlerin güneş panellerinden ve 70 yel jeneratörden kendisine ve çevre binalarına yetecek elektrik enerjisi üreteceği açıklandı. Binaların dönmesi için ne gibi enerji kullanılacak, boru tesisatı ve diğer hizmetler bu binalrda nasıl temin edilecek? Bu sorular ayanıt bılmadım. Bu binardan birisinin Moskova, diğer binanın de Dubai’de 2010 yılına kadar inşaa edilmesi bekleniyor.

6000 insan vücutlarıyla dünyanın en büyük barış işaretini çizdi


Bunu Guinness Dünya Rekorlar Kitabı temsilcileri de doğruladı.

Yanlış mekik fırlatmasını çeken kameraman

Dengeyi iyi tutmak

Yetenekli bayan bisikletçi

1001 web 2.0 logosundan yapılan harita


Bu harita'nın büyük versiyonunu görmek için şu linke tıklayın.Harita üzerinde imleçi koyduğunuzda değişik logolar çıkıyor, logolara tıkladığınızda ise o web sayfa açılıyor. Çok iyi bir fikir değil mi?

Bakoyani : „İsim sorunu 9 Temmuz tarihine kadar çözülemez“

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, ABD Dışileri Baknı Kondoliza Rays’la Berlin’de yaptığı görüşmede sim sorunun 9 Temmuz’a kadar çözülmes için zemnin olmasığını çünkü sorunun hasas olduğunu ve bu tarihe kadar müzakerlerde olumlu gelişmenin olmasının imkansız olduğunu söyledi.Bilindiği gibi ABD ve NATO yönetimi Bükreş zirvesinde NATO üyeliğe davet edilen Hırvatistan ve Arnavutluğu yetişmesi için Makedonya'nın 9 Temmuz tarihinden önce Tunanistan’la isim sorunun çözmesini istedi.Bu sorunun kapatılması için ABD’nin vade vermediğini belirten Rays ise Yunan meslekdaşına, Vaşington’un iki tarafın isim sorununa en kısa zamanda çözüm bulunmasına ısrar ettiğini bildirdi.Görüşmeden sonra Bakoyani Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits’în önümüzdeki ziyaretinin olumlu sonuçlanacağını, Üsküp’ün ise seçim öncesi sloganlarını bırakıp, çözüm bulunması için müzakerlere odaklanacağını ümit etti. Dünku Rays – Bakoyanı görüşmesinden sonra önümüzdeki günlerde ülkemize Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa ve Avrasya büroso sekreter yardımcısı Rozmari Di Karlo'nun gelmesi bekleniyor. Rozmari Di Karlo'nun isim sorunu konusunda Makedonya yönetiminden daha yapıcı olmasını iseteyecek. ABD diplomat kaynaklarına dayanan Yunanistan’ın „Еlefteros Tipos “ Waşington’un Makedonya yönetiminin Kuzey Makedonya teklifini kabul edeceğini ümit ederek bu olası isimin uluslararası alanda kullanılacağını ve devletin milli kimliği zedelemeyeceğini açıkladı.

Helyumla doldurulmuş blucin

Tekerlekli sandalyenin binebildiği motosiklet



ABD’nin motosiklet üreticisi Boss Hoss Cycles şirketi, tekerlekli sandalyeyenin binebildiği ilk 3 tekerlekli motosikletini üretti.Link.

Paparazzilerin fotoğrafınızı çekmesini önleyen güneş gözlüğü

Dövme tişört

Bu tişört tüm vücudunuzda dövme var gibi bir illüzyon yaratıyor.Link.

24 Haziran 2008 Salı

Samuray Nine İtalyan Askerlerini Dövüyor

İtalyan askerlerin 77 yaşındaki Japon ninesinden dövülmüş olması gerçekten utanç verici. İtalya Ordusu, "Samuray Nine " lakabıyla bilinen dövüş sanatları ustası Keiko Wakabayshi’yi, acemi askerlerini göğüs göğüse dövüşmeyi öğretmek için angaje etti.Sadece 1.5 metre yüksek Wakabayshi, 180 üzerinde olan askerlerle kıyaslandığında küçük görünüyor, ancak bu emekli bayan jujitsu, jojitso, kenjitso, judo, kendo ve karatede usta derecesinde eğitime sahip.Link.

Tekerlekli köpek

Hope ( Ümit) adındaki kopek yavrusu doğduğunda öndeki iki ayağı yoktu, dolaysıyla yürümekte zorluk çekiyordu. Yürümek için uçak tekerleklerine benzeyen bir cihaz sayesinde şimdi evde durmadan koşuyor.Link.

Yürüyen merdivenlerde dönmek

Sinsice atılan gol

İki burunlu buzağı


İkinci burunun yapışık ikiz kardeşinden kaldığı tahmin ediliyor.

Kartal civcivlere annelik yapıyor


Kartallar genelde avını acımasızca öldürüyor. Bundan dolayı kartalın civcivlere annelik yaptığına inanmak çok zor. Calicut kentinde çekilmiş bu şaşırtıcı görüntüde kartal, avına sevgi gösterisinde bulunuyor.

Phonographantasmascope

Gülümseyen köpek



Köpek gülümseyebilir mi?Link.

Demiryolu geçidinden geçen araba kıl payı kazadan kurtuldu

Peçeli baykuş garip sesler çıkarıyor

Sevimli köpek yavruları koşan çocuğu yakalamaya çalışıyor

Yatak odasında hız pateni yarışması

Kutularla dövüşmek

Yaratıcı Takvimler



Diğer yaratıcı takvimlerin linki.

İsim sorunu yüzünden MHB Akdeniz Haber Ajansları Birliği’ne üye olamadı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Haner Ajansı temsilcilerin Makedonya’nın anayasal adına karşı geldikleri için Makedonya Haber Ajansı Akdeniz Haber Ajansları Birliği’nin Lizbon’da düzenlenen genel meclis toplantısında üye kabul edilmedi. Akdeniz Haber Ajansları Birliği’nin Genel Sekreteri aynı zamanda Güney Kıbrıs Rum Kesimi Haber Ajansı’nda editor görevini yapıyor. O’nun ısrar etmesi yüzünden Makedonya Haber Ajansı’nın üyeliğinin ertelendiği açıklandı.Makedonya Haber Ajansı Akdeniz bölgesinden 20 Haber Ajansın üye olduğu Akdeniz Haber Ajansları Birliği’ne üye olmak için bu yılın Nisan ayında başvuru yaptı. Bilindiği gibi Yunanistan ve Makedonya arasında yıllardır isim sorunu sürüyor.

Seri katili zanlısı gazeteci toprağa veridi

Seri katili zanlısı gazeteci bugün Kırçova’da toprağa verildi. Bu sırada papaz yoktu, dolaysıyla ayın yapılmadı. Gömme merasimine sadece Tanevski’nin eşi ve oğulları katıldı.Kardeşi ve kızkardeşi ise katılmadı. Tanevski’nin ölümüyle ilgili tartışmalar bugün de devam etti.. Anonim kalmayı tercih eden tıp uzmanların bir kısmı Tanevski’nin bir kova’da intihar etmesinin mümkün olduğunu savunurken diğer uzmanlar doğa kanunlarına bunun aykırı olduğunu ileri sürüyor. Akciğerlerinde su bulunduğu içn kesin olarak boğulduğu biliniyor ama bu sırada kimsenin ona yardım edip etmediği araştırılıyor. Otopsi şiddet veya darbe izlerine rastlamadı. Polis intihar olasılığı üzerinde duruyor.Adli tıp bölümü cesetin hangi pozisyonda bulunduğunu öğrenmek istiyor çünkü uzmanlara göre bunun Tanevski’nin öldürülmesine kimsenin yardım edip etmediğini gösterecek. Adli Tıp Kurumu soruşturmada zehirleme ihtimalı da araştırlıyor.Öte yandan Polis Tanevski’nin 4 kadını öldürdüğünü kanıtlamak için soruşturmayla devam ediyor.Öte yandan Makedonya’yı ayağa kaldıran bu olay hükümeti de ilgilendirdi. Bakanlar Kurulu’nın bugünkü toplantısında Adli Tıp Kurumu müdürü Aleksey Duma otopsi bulgularını açıklayacak. Tanevski’nin ölü bulundğu Kalkandelen Ceza Evi’nin Müdürü Nuriman Tafiki ve Cezaları Uygulama İdaresi Müdürü Yordan Mihaylovski ise Vlado Tanevski’nin ölmesine nasıl izin verildiği ve neden sıkı gözetim altında olmadığı doğrultusundaki sorulara yanıt vermeye çalışacaklar.

Dikey pozisyonda durabilen gemi

Rock N Roll Nine

İngiliz polisinden araba hırsızlarına ilginç fotoğraf tuzağı

21 yaşındaki James Milsom , gizli polis arabasından uydu navigasyon sistemi çalarak 4 ay içerininde 3. kez yakalandı.James polis arabasından navigasyon sistemi çaldığı gerekçesiyle yattığı hapisaneden 6 altı hafta önce çıkmıştı.Bu fotoğrafla James suç üstü yakalandı ve bir kez daha 14 hafta hapis cezasına çaptırıldı.James Milson'un Şubat ve Mart ayında hırsızlık yaparken fotoğrafı çekildi. Polis hırsız yakalamak için sık sık bu arabaları kullanıyor. Hırsızlar arabaya girdiğinde gizli küçük fotoğraf makinesi hırsızın fotoğrafını çekiyor.Hırsızlar artık bu tür arabaların var olduğu biliyor ve fotoğraf makinesinin her arabada olabileceğinden korkuyor. Fotoğrafı çekilen hırsızlar hemen yakalanıyor. James Milsom’un fotoğrafları çok güzel çıkmış.Link.

23 Haziran 2008 Pazartesi

728 tonluk dengeleyici top



Bu büyük top, dünyanın en büyük amortisörüdür. Dünyanın en büyük binası olan Tayvan’ın Taipei 101’in en üst bölümünde bulunan bu top çok basit çalışıyor., Bina ruzgar veya depremden sallanmaya başladığında yopl binanın sağlandığı yönden tam karşıyöne hareket ediyor ve hareketleri azaltıyor. Video ise Çin’in Sichuan bölgesini şiddetli depremin vurduğu sırasında çekildi.Bu sırada büyük sayıda insan bina amortisörünün masıl çalıştığını görmek için binaya akın etti.Link.

Bill Gates'in eski fotoğrafları


Diğer fotoğrafların linki.

Hayalet bisikletler


Hayalet bisiklet dünyanın değişik yerlerine yerleştirilmiş ve araba sürcülerden kazada öldürülen bisikletçileri hatırlatan bir anıttır.Bisikletçinin hangi taraftan vurulduğunu gösteren bir levha da var.Code in Motion derneğinin sürdürdüğü bu projeyle yolların birbiriyle paylaşılmasının hatırlatılması amaçlanıyor.Link.

Yüzen kirpi

Kırçovalı seri katili zanlısı bir kova suda boğuldu

Kırçovalı seri katil zanlısı Vlado Tanevski, dün gece Kalakandelen hapisanesinde ölü bulundu.İçişleri Bakanlığı sözcüsü İvo Kotevski Vlado Tanevski’nin koğuş içindeki tuvalette hijiyenin ihtiyaçlar için kulanılan suyla dolu kova içinde boğulduğunu ve olay yerinde yapılan incelemede vücudunda darbe veya olası şiddet izlerine rastlanmadığını söyledi. Koğuşu paylaştığı üç kişiden biri, Tanevski’nin tuvalette uzun kaldığını görünce içeri girmiş, Tanevski’yi dizlerine çökmüş ve kafasını kova içine sokmuş bir şekilde bulup hemen gardiyanları bildirmiş..Koğuştaki 3 kişinin kendisini duymamak için Tanevski çeşmeyi açmış. Hapisane yetkilileri Tanevski’nin intihar etmemesi için 3 kişiyle birlikte konulduğunu söyledi. Anonim kalmayı tercih eden tıp uzmanları bir kişinin kovada boğulmasının imkansız olduğunu ileri sürdü.Bundan dolayı Polis kovayı alıp suda bazı zehirli madde olup olmadığı araştıracak. Tanevski’nin yastığı altında Gostivar Asliye Mahkemesinin kararnamesi bulundu . Kararname arkasında Tanevski ailesinden gurur duyduğunu ve yaptığı şuphe edilen cinayetlerden sorumlu olmadığını yazmış. Polis bugün sabah Kalkandelen hastanesinde olay yerinde inceleme yapıldı ve ardından cesedi ilk önce Kalkandelen hastanesine kaldırıldı ve daha sonra otopsi yapılması için Üsküp hastanesine taşındı. Tanevski iki gün önce Gosrtivar mahkemesinde verdiği ifadesinden sonra Kalkandelen hapinesine götürüldü. Öldüğünü öğrenen Vlado Tanevski’nin kardeşi Lyupço Tanevski, cinayetleri yaptıysa hakettiğini buldu dedi. Lyupço kardeşinin sakin bir insane olduğunu ve cinayetleri yaptığını inanmadığını söyledi. Lyupço Tanevski soruştırmanın devam etmeli. Vlado Tanevski’nin gerçekten bu cinayetleri yaptı mı ve bu cinayetlerde yalnız mıydı? öğrenmemiz gerekiyor diye konulştu. Öldürülen Jivana Temelkovska’nın oğlu Zoran Temelkovski „Hakeden cezayı yatması gerekiyordu“ şeklinde konuştu. Kırçovalıların bazıları ise Vlado Tanevski’nin cinayetleri yalnız yaptığına inanmdıkları için halen akşam saatlerinde sokağa çıkmaktan korkuyor.Hatırlanacağı üzere Kırçovalı gazeteci Vlado Tanevski, Utrinski gazetesindeki yazılarında polisin gizli tuttuğu bazı bilgiler vererek tutuklandı. Tanevski herkesten önce bu cinayetlerin bir seri katili tarafından yapıldığını yazdı.Bunun yanısıra Mitra Silyanovska ve Jivana Temelkovska’nın cesetleri bulunduğu yerin yakınlığında dolaştığı da göründü. Polis kuşkulandı ve Tanevski’yi ifade vermek için karakola çağırdı. Ardından kurbanlardan ve Tanevski’den alınan DNA örnekleri alındı ve olay çözüldü. Kanıtlar Vlado Tanevski’nin seri katili olduğuu gösteriyordu. Polis Tanevski’nin Mitra Silyanovska ve Jivana Temelkovska’yi öldürdüğüne ilişkin kanıtlar topladı ama aynı zamanda Lyunitsa Liçkovska ve Goritsa Pavlevska’yı da öldürdüğünü şuphe ediyordu. Öldürülen 4 kadının ortak özelikleri de vardı.Hepsinin yaşları ilerlemiş, ayni mahalede yaşıyor, eğitim düzeyi düşük ve temizlikçi olarak çalışıyor. Tanevski’nin hiç geçinmediği annesi de temizlikçi olarak çalıştığı öğrenildi.

Gruevski’nin suçlamalarına gazeteciler tepkili

Başbakan Nikola Gryevski Makedonya Haber Ajansına yaptığı açıklamasında dün Brüksel zirvesinden gazetecilerin kamuoyuna yalan haberler vermekle suçladı.Gazetecilerden devletin menfaatleri doğrultusunda çalışmasını isteyen Gruevski, Brüksel’deki diplomat kaynaklarına dayanan gazeteciler devletin menfaatleri aleyhine çalıştığını söyledi. Makedonya Gazeteciler Derneği başbakanın Brüksel muhabirlerin devletin aleyhine çalıştığını kanıtlamasını isteyerek aksi takdirde bu açıklamanın basın özgürlüğüne ve gazeteci mesleğine bir darbe olarak değerlendireceğini bildirdi. Makedonya Gazeteciler Derneği, gazetecilerin anonim kaynaklarını kullanmakta özgür olduğunu hatırlatarak haberlerinin doğruluğu konusunda gazetecilerin kamuoyu önünde ve sistemin kurumları önünde sorumlu olduğu açıkladı. Makedonya gazetecileri Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’ndan destek aldı.Federasyonun bir bölümü olan Avrupa Gazeteciler Derneği’nin duyurusunda şunlar açıklanıyor: “ Başbakan Gruevski’nin gazetecilerden devlet menfaatleri doğrultunda çalışmasıni istiyor ama gazeteciler bunu yaptıkları takdirde mesleğin temel ilkelerini ihlal etmiş oluyorlar.Gazeteciler demokrasinin koruyucularıdır/”

Anons Adalet Bakanlığı “Lipkova Barajı“ dosyasını Savcılığa sundu

Adalet Bakanlığı “Lipkova Barajı“ dosyasını Savcılığa sundu. “Lipkova Barajı“ Lahey’in Savaş Suçları Mahkemesi’nin ülkemize iade ettiği 4 dosyadan biri. Adalet Bakanlığı daha önce Lahey’den iade edilen Mavrova işçileri ve Neproşteno dosyalarını da sunmuştu. Dosyalarnın alınmasından sonra Cumhuriyet Başsavcısı , yasalardan aldığı yetkiler çerçevesinde bu dosyaların inceleyip suç duyurusunda bulunup bulunmayacağı konsunda karar alması bekleniyor.Bu dosyalar Makedonya’da 2001 yılında güvenlik güçleri ve Arnavut militanlar arasında meydana gelen çatışmalarda olaylarla bağli olduğu için siyası gerginliğe yol açıp açmayacağı merak konusu.

Yunan basını olası isim tekliflerini ele aldı

Makedonya Cumhuriyeti, parantez içinde Kuzey, Kuzey Makedoya Cumhuriyeti ve Makedonya Kuzey Cumhuriyeti, Bu isimler Makedonya ile Yunanistan arasında yıllardır süren isim soruynun çözülmesi için müzakerlerde masaya yatırılacak.Bunu bugün Yunanistan’ın Elevteros Tipos gazetesi yazdı.Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits’in önümüzdeki Perşembe günü Atina’’da, bir gün sonra da Üsküp’te olması bekleniyor. Yarın Berlin’de ise Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Kondoliza Rays’la görüşecek.Rays’ın Bakoyani’den isim sorunu konusunda uzlaşmaya varılmasını isteyecek Diplomat kaynaklarına göre bu görüşmelerde ilk önce iki taraf için kabul edici olan bir isim konusunda anlaşmaya varılması denenecek. İkinci aşamada ise ismin nasıl kullancağı konsunda görüşmelere devam edilecek. Makedonya tarafı için isim teklifinin yanısıra anlaşmaya varılacak isimin uluslararası alanda kullanılmasını istemiyor.İsim uluslarrası alanında kullanırsa Makedon kimliğinin ve dilinin bu yeni isimle adlandıracağı ve anayasanın değişmesine yol açacağından endişe ediliyor. Makedonya bu isimin sadece Makedonya ile Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerde kullanılmasını destekliyor. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski, kabinesinde Başbakan Nikola Gruevski’yle devletin isim sorunu konusunda ortak stratejiyi belirlemek için bir araya geldi. Öte yandan Kosova ziyaretinde bulunan NATO Genel Sekreteri Yap de Hop Şefer, NATO üyeliğe davet edilen Hırvatistan ve Arnavutluğu yetişmek içim 9 Temmuz tarihine kadar isim sorununa çözüm bulunması gerektiğini hatırlatarak iyimser olduğunu söyledi.Başbakan Gruevski'nin olası isim çözümün ilk önce referandumda Makedonya halkından onay alması gerektiği doğrultusundaki önerisi bu tarihi büyük ölçüde imkansız yapıyor.Bu nedenle Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski Başbakan Gruevski'nin referandum teklifini eleştiriyor. Tsrvenkovski ayrıca isim teklifinin Makedon kimliğini zedelemediği takdirde uluslararası alanda kullanılmasınu uygun buluyor.

Tsrvenkovski, Gruevski’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi


Cumhurbaşkanı Brnako Tsrvenkovski, seçim sonuçlarına dayanarak Başbakan Nikola Gruevski’ye yeni hükümeti kurmakla görevlindirdi. Gruevski hükümeti kurma görevini alır almaz Arnavut Demokratik Partisi Başkanı Menduh Taçi ve Demokratik Bütünleşme Birliği Ali Ahmeti’yle görüştü.
Bazı konularda anlaştık, bazılarında anlaşmazlıklarımız var, bazı meselelerde anlaşmaktan çok uzakız.Görüşmeler devam edecek. Bunu bugün Başbakan Gruevski’yle yaptığı görüşmeden sonra Arnavut Demokratik Partisi Başkanı Menduh Taçi açıkladı.Hangi konularda anlaşmadıklarını açıklamaktan çekinen Taçi bu hafta içerisinde VMRO DPMNE ve Arnavut Demokratik Partisi ortak komisyonlar kurup yeni hükümet ortaklığı konusunda anlaştıklarını ve anlaşmadıklarını görüşecekler dedi.Taçi Yunanistan’la isim sorunu konusunda çözüm bulunması için elden geleni yapacağız ama bu Makedon kimliğini zedeyelecek bir çözüm olmaması gerekiyor. Bir milletin kimliğini zedemeyi isteyenler eskide kalmış bir politika uyguluyor şeklinde konuştu. Yeni hükümette partisinin girip girmeyeceği konusunun konuşulması için henüz erken olduğunu belirten Taçi stratejinin belirlenmesi gerektiğini ve bu bağlamda bazı işlerin çabuk bitmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Demokratik Bütünleşme Birliği’nin hükümete girip girmeyeceği konusunun hükümeti kurmakla görevlendirilen Gruevski’nin kararına bağlı olduğunu kaydeden Taçi DBB suç şebekesidir ve aldıkları oylarını bir tanımıyoruz ancak bu karar bize bağlı değil. Onlarla birlikte yeni hükümette yer alıp almayacağımız konusu ise ADP’ye bağlı diye konuştu.ADP’nin meclise ne zaman dönecek şeklindeki gazeteci sorusuna cevaben Taçi, bakacağız, Belki de Devlet Seçim Komisyonu Başkanı’ndan istifa vermesini ve mahkemeye çıkmasını isteyeceğiz. Seçimlerin iptal edildiği seçim yerlerinden yüzde 85’inde yasal bir zemin yoktu dedi.
Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti ise Gruevski’yle yaptığı görüşmeden sonra açıklama yapmadıi. Partisinin bugünkü duyurusunda görüşmenin olumlu geçtiği değerlendirlerek goruş farklıkların görüşmelerle gidirleceği ümit edildi.Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti, Arnvutluk’un Standard gazetesine yaptığı açıklamasında partsinin seçimlerde galip gelmesinden sonra yeni hükümette yer alacağından emin olduğunu söyledi.Ahmeti, bir çok geçikme ve yanlışlık oldu ve bundan ötürü Arnavut seçmeninin çoğunluğunun iradesine saygı gösterilmediği 2006 yılının tekrarlanacağını düşünmek istemiyorum dedi.Ahemti’ye göre partisinin hedefleri belli.Demokratik Bütünleşme Birliği Arnavutça’nın resmi kullanımını, Ulusal Kurtuluş Ordusu mesuplarının yasal durumun belirlenmesini, Kosova’nın tanınmasını, Arnavutluk’la vizelerinin kaldırılmasını ve Yunanistan’la dahil olmak üzere tüm komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor. Ahmeti, NATO üyeliğine davet edilmemiz ve Avrupa Birliği’yle müzakere tarihi almamız öncelikli hedefler arasında yer alması çok doğal. 2002 ile 2006 yılları arasında hükümette elde ettiğimiz tecrubeler ve ABD, AB ve NATO ülkelerindeki dostlarla olan partnerliğimiz sayesinde bu engeli aşacağımızı inaniyorum. Arnavutlar gelecekte devletteki durumunu güçlendirecek ve milletvekili sayısını artıracak dedi.
Mevzuat uyarınca görevi almasından sonra Gruevski 20 gün içerinde hükümette yer alacak bakanları ve hükümet programını meclise sunması gerekiyor. Meclisin bu tarihten sonra 15 gün içerinde hükümetin seçileceği oturumunu düzenlemesi öngörülüyor. Hükümeti kurmakta son vadeleri kullanacak mi şeklindeki gazeteci sorusuna Gruevski görüşmelerde ne olacağı konusunda bilgisi olmadını ama bunun bir an evel bitmesini istediğini söyledi.VMRO DPMNE’nın bu sayısı var ama çoğunluğunu güçlendirmek ve geleneksel olarak Makedonya hükümetinde yer alacak Arnavut siyasi partnerini bulmak için Gruevski hemen başladı. Hükümet salt çoğunlukla seçiliyor. Bu seçimin galibi VMRO DPMNE, geleneksel koalisyon partneri olan Arnavut Demokrat Partisi’ni seçebilir ya da Arnavut siyasi blokunda galip olan Demokratik Bütünleşme Birliği’yle birlikte hükümet kurabilir.Seçenekler arasında iki Arnavut partisinin hükümette yer alması da bulunuyor. Ne olursa olsun bu hükümeti yoğun gündem bekliyor. Tsrvenkovski’den görevi almasından sonra açıklamada bulunan Gruevski yeni hükümeti, çok iş, çok enerji ve çok başarı beklediğini söyledi.Uzmanlara göre hükümetin Makenonya’nın NATO’ya üye olmasını sağlaması ve yılın sonuna kadar Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerin başlaması için tarih alması gerekiyor, ancak Yunanistanla olan isim sorununu hal etmeden bu hedeflere ulaşılması için mümkün değil. Bu bağlamda hükümet hemen başlangıçta Yunanistan’la isim sorunuyla ilgili zor müzakereler bekliyor.

Dünyanın en büyük kum resimi


Nevada’nın kuru gölünde Jim Denevan dünyanın en büyük kum resimini çizdi. Boydan boya büyüklüğü 3 kilometre .Bu çizgilerin uzunluğu ise 100 kilometre.Link.

24 saat oto tamir hizmeti


24 saat oto tamir hizmeti veren Avusturya’nın bir şirketi, bu hizmetin reklamını yapmak için arabalarına plastikten yapılmış iki ayak eklemiş. Mesaj ilgi çekici ve çok net.Link.

Dünyanın en çirkin köpeği

Kaliforniya’da düzenlenen yarışmada üç ayaklı, bir gözlü, deri kanserinden hasta olan Gus adındaki kopek dünyanın en çirkin köpeği ödülünü aldı.Köpeğin sahibi 1600 $ ödülü köpeğin deri kanserini tedavi etmek için kullanacağını söyledi.Gus kötü ev sahibinden kurtarıldı. Bir ayağı deri kanseri yüzünden kesildi. Gözünü kediyle dövüştüğü sırada kaybetti.Bu yarışma 20 yıldır düzenleniyor. Link.

Adını Tanrıya İnanıyoruz’a değiştiren adam

ABD’nin Zion kentinde oturan Steve Kruescher, mahkeme kararıyla adını Tanrıya İnanıyoruz’a değiştirdi.Şimdi adı Tanrıya,soyadı ise İnanıyoruz oldu. Eski okul otobüsü sürücüsü olan 57 yaşındaki Steve Kruescher, Kendimi mükemmel hissediyorum.Bunun için dua ettim, dedi.Tanrıya İnanıyoruz mahkeme masrafları ve gazetede ilan yayınlamakla birlikte adını değiştirmek için 600 $’lık masraf yaptı.Link.

Tuvalet kağıdından yapılmış gelinlik


ABD’nin Rockford kentinde outran Katrina Chalifoux, tuvalet kağıdından tasarlanan gelinlik yarışmasında ilk yeri kazandı.Katrina gelinliği hazırlamak için iki hafta harcadı.Link.