23 Haziran 2008 Pazartesi

Tsrvenkovski, Gruevski’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi


Cumhurbaşkanı Brnako Tsrvenkovski, seçim sonuçlarına dayanarak Başbakan Nikola Gruevski’ye yeni hükümeti kurmakla görevlindirdi. Gruevski hükümeti kurma görevini alır almaz Arnavut Demokratik Partisi Başkanı Menduh Taçi ve Demokratik Bütünleşme Birliği Ali Ahmeti’yle görüştü.
Bazı konularda anlaştık, bazılarında anlaşmazlıklarımız var, bazı meselelerde anlaşmaktan çok uzakız.Görüşmeler devam edecek. Bunu bugün Başbakan Gruevski’yle yaptığı görüşmeden sonra Arnavut Demokratik Partisi Başkanı Menduh Taçi açıkladı.Hangi konularda anlaşmadıklarını açıklamaktan çekinen Taçi bu hafta içerisinde VMRO DPMNE ve Arnavut Demokratik Partisi ortak komisyonlar kurup yeni hükümet ortaklığı konusunda anlaştıklarını ve anlaşmadıklarını görüşecekler dedi.Taçi Yunanistan’la isim sorunu konusunda çözüm bulunması için elden geleni yapacağız ama bu Makedon kimliğini zedeyelecek bir çözüm olmaması gerekiyor. Bir milletin kimliğini zedemeyi isteyenler eskide kalmış bir politika uyguluyor şeklinde konuştu. Yeni hükümette partisinin girip girmeyeceği konusunun konuşulması için henüz erken olduğunu belirten Taçi stratejinin belirlenmesi gerektiğini ve bu bağlamda bazı işlerin çabuk bitmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Demokratik Bütünleşme Birliği’nin hükümete girip girmeyeceği konusunun hükümeti kurmakla görevlendirilen Gruevski’nin kararına bağlı olduğunu kaydeden Taçi DBB suç şebekesidir ve aldıkları oylarını bir tanımıyoruz ancak bu karar bize bağlı değil. Onlarla birlikte yeni hükümette yer alıp almayacağımız konusu ise ADP’ye bağlı diye konuştu.ADP’nin meclise ne zaman dönecek şeklindeki gazeteci sorusuna cevaben Taçi, bakacağız, Belki de Devlet Seçim Komisyonu Başkanı’ndan istifa vermesini ve mahkemeye çıkmasını isteyeceğiz. Seçimlerin iptal edildiği seçim yerlerinden yüzde 85’inde yasal bir zemin yoktu dedi.
Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti ise Gruevski’yle yaptığı görüşmeden sonra açıklama yapmadıi. Partisinin bugünkü duyurusunda görüşmenin olumlu geçtiği değerlendirlerek goruş farklıkların görüşmelerle gidirleceği ümit edildi.Demokratik Bütünleşme Birliği Başkanı Ali Ahmeti, Arnvutluk’un Standard gazetesine yaptığı açıklamasında partsinin seçimlerde galip gelmesinden sonra yeni hükümette yer alacağından emin olduğunu söyledi.Ahmeti, bir çok geçikme ve yanlışlık oldu ve bundan ötürü Arnavut seçmeninin çoğunluğunun iradesine saygı gösterilmediği 2006 yılının tekrarlanacağını düşünmek istemiyorum dedi.Ahemti’ye göre partisinin hedefleri belli.Demokratik Bütünleşme Birliği Arnavutça’nın resmi kullanımını, Ulusal Kurtuluş Ordusu mesuplarının yasal durumun belirlenmesini, Kosova’nın tanınmasını, Arnavutluk’la vizelerinin kaldırılmasını ve Yunanistan’la dahil olmak üzere tüm komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor. Ahmeti, NATO üyeliğine davet edilmemiz ve Avrupa Birliği’yle müzakere tarihi almamız öncelikli hedefler arasında yer alması çok doğal. 2002 ile 2006 yılları arasında hükümette elde ettiğimiz tecrubeler ve ABD, AB ve NATO ülkelerindeki dostlarla olan partnerliğimiz sayesinde bu engeli aşacağımızı inaniyorum. Arnavutlar gelecekte devletteki durumunu güçlendirecek ve milletvekili sayısını artıracak dedi.
Mevzuat uyarınca görevi almasından sonra Gruevski 20 gün içerinde hükümette yer alacak bakanları ve hükümet programını meclise sunması gerekiyor. Meclisin bu tarihten sonra 15 gün içerinde hükümetin seçileceği oturumunu düzenlemesi öngörülüyor. Hükümeti kurmakta son vadeleri kullanacak mi şeklindeki gazeteci sorusuna Gruevski görüşmelerde ne olacağı konusunda bilgisi olmadını ama bunun bir an evel bitmesini istediğini söyledi.VMRO DPMNE’nın bu sayısı var ama çoğunluğunu güçlendirmek ve geleneksel olarak Makedonya hükümetinde yer alacak Arnavut siyasi partnerini bulmak için Gruevski hemen başladı. Hükümet salt çoğunlukla seçiliyor. Bu seçimin galibi VMRO DPMNE, geleneksel koalisyon partneri olan Arnavut Demokrat Partisi’ni seçebilir ya da Arnavut siyasi blokunda galip olan Demokratik Bütünleşme Birliği’yle birlikte hükümet kurabilir.Seçenekler arasında iki Arnavut partisinin hükümette yer alması da bulunuyor. Ne olursa olsun bu hükümeti yoğun gündem bekliyor. Tsrvenkovski’den görevi almasından sonra açıklamada bulunan Gruevski yeni hükümeti, çok iş, çok enerji ve çok başarı beklediğini söyledi.Uzmanlara göre hükümetin Makenonya’nın NATO’ya üye olmasını sağlaması ve yılın sonuna kadar Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerin başlaması için tarih alması gerekiyor, ancak Yunanistanla olan isim sorununu hal etmeden bu hedeflere ulaşılması için mümkün değil. Bu bağlamda hükümet hemen başlangıçta Yunanistan’la isim sorunuyla ilgili zor müzakereler bekliyor.

Hiç yorum yok: