6 Kasım 2007 Salı

AB ilerleme raporu: Makedonya siyasi kriterleri yerine getirmedi


Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn AB ilerleme raporunu açıkladı. Raporda ülkemizin Avrupa Birliği ile müzakerelerin ne zaman başlayacağı konusunda hiçbir bilgi verilmedi.

İlerleme raporunda ülkemizin ekonomi alanında ilerlemenin kaydettiği ancak siyasi alanda siyasi kriterilerin yerine getirilmediğini ve bu konuda gereken ilerlemenin kaydedilmediği vurgulandı.
AB raporunda AB'yle imzalan istikrar ve katılım ortaklığı anlaşmasının uygulanmasında ilerlemenin kaydedildiği ve rüşvete karşı mücadelede en başarılı çalışmaların yapıldığı değerlendirildi.Raporda azınlık hakları konusunda ilerlemenin kaydedildiği, polis ile dini topluluklar yasalarının getirilmesinin selamlandığı belirtiliyor. Oli Rehn Ohri Çerçeve Anlaşmasının uygulanması ve belediyelere daha büyük yetki devretme önemli bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Bunun yanısıra ülkemizde güvenlik durumunun de memnun edici düzeyde olduğu, ve etnik topluluklar arası ilişkilerinde önemli bir ilerleme kaydedildiği açıklandı.
Raporda en kritik sektörler ve gerektiği seviyede reformların gerçekleşmediği alanlar olarak adliye ile kamu yönetim gösterildi .Avrupa Komisyonun hazırladığı raporunda Parlamentoda yaşanan şiddet olaylar, Demokratik Bütünleşme Birliğinin meclisi boykot etmesi ve yönetmeliğin getirilmemesi gibi konular da yer aldı.

Oli Rehn ekonomi alanında durumun iyileştiğini, makroekonomi alanında istikrarın sağlandığını ancak buna rağmen ülkede kayıtsız ekonominin önemli rol oynanaya devam ettiğini vurguladı.

Gruevski: "İlerleme raporu dengeli"

Başbakan Nikola Gruevski AB ilerleme raporunu dengeli olarak değrlendirerek bazı alanlarda ilerlemenin kaydedilmemesinden muhalefeti suçladı.Gruevski 12 ay içerisinde ülkemizde yaşanan olayların dengeli bir şekilde yansıtıldığını söyledi.Başbakan Gruevski bazı alanlarda ilerlemenin kaydedilmemesi, hükümetin değil muhalefetin sorumlu olduğunu vurguladı.

Hiç yorum yok: