19 Şubat 2010 Cuma

Prilepe'nin Çarşı Camii önünde Cuma namazı engllendi


Prilepe ve çevresinden gelen müslümanlar bugün 2001 yılında kundaklanan Çarşı Camii'nin önünde Cuma namazını kılmak istedi ama bir grup Prilepeli tarafından engellendi. Olay yerinde polislerin bulunmasına rağmen Cuma namazını kılmak isteyen ve buna karşı gelen grupların bir araya gelmesine izin verildi. Vatandaşların soğukanlığı sayesinde gerginlik kontolden çıkmadı. "Bizim nerde kılacağımızı söyleyemezsiniz", " Ayde kılabilirsen kıl bakalım", " Bu cami 1475 yılından bu yana buradadır", " Burada 1000 yıl önce kilisevardı " şeklinde gruplar arasında karşılıklı atışmalar yapılldı.Çarşi camii müezzini Sabit Abduramanoski, "Makedonya devletine soruyoruz.Neden Cuma namazı kılmamıza izin verilmiyor?" dedi. Namazı engelleyenler arasında bulunan Prilepe Eski Belediye Başkanı İliya Dimoski caminin çevresindeki çim için tüm vatandaşların vergi ödediğini ve çimin zarar görmemesi için namaz kılınmasına izin vermediklerini söyledi. Namaz kılmak isteyenler ise bu yerin cami bahçesi olduğunu hatırlattı.

Prilepe Müftüsü Mustafa Topaloski elinde belgeler göstererek Milli konzervasyon merkezi'nin talebi üzerinde Kültür Mirası Koruma İdaresi tarafından caminin onarılması için izin verildiğini ve cami sahibinin Makedonya İslam Birliği'nin olduğunu açıkladı. Belediye adına konuşan İliya Dimoski yerel yönetimin tutumunun caminin onarılması ve galeri gibi kullanılması olduğunu Müslimanların yaşadığı Trizla'da ise inşaa edilecek yeni camide ibadetin yapılacağını belirti. Prilepe Müftülüğü temsilcisi ise Çarşı Camii onarılması için önceden hazırladığı yazılı bildiriyi okudu. Bildiride 2001 yılında yaşanan silahlı çatışmalar sırasında bir çok cami ve kilisenin zarar gördüğü ancak Leşok manastırı ve kilisesi olduğu gibi bazı yapıların hükümetin ve uluslararası topluluğun desteğiyle onarıldığı, bu programda Prilepe'nin Çarşı Camii'nin onarılması da öngörüldüğünı ancak maalesef bunun gerçekleşmediği açıklandı. Prilepe Müftülüğü mevzuat uyarınca konzervasyon ve restorasyon çalışmaları için tüm gereken belgelerin sağlanmasına rağmen maalesef Prilepe belediyesi, mutlaka merkez yönetimdeki bazı güç odaklarından da destek alarak bu projenin engelediğini de bildirdi.

Bu sorunun hal edilmemesini islam karşıtlığı ve islam fobisinin bir ifadesi olarak değerlendiren Prilepe Müftülüğü, Makedonya İslam Birliği Riyaseti ve Reis-ul Ulema'nın Çarşı Camii'nin bir an evel onarılması için acilen yetkili bakanlıklarla temasa geçmesini , çözüm bulunmadığı takdirde Dinler Arasi Konseyine katılmamasını ve Ohri'de düzenlenecek din ve kültürler arası diyalog konferansına temsilci göndermemesini talep etti.
Prilepe Müftülüğü Çarşı caminin inşaa edilmesi ve ibadet için kullanması amacından vazgeçmeyeceklerini bildirip gerekirse kendi başına onarım çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.
Çarşı Camii'de engellenen Prilepeli Müslümanlar Cuma namazını Trizla semtinde açık havada kıldı. Sabit Abduramanoski, kentte cami olmadığı için yurt dışındaki kardeşinin evini camiye dönüştrüdğünü açıkladı.

Prilepe Müftülüğü'ne göre bu kentte eskiden Osmanlı dönemine ait 9 cami ve 9 mescit bulunuyordu . Kalanlardan Zibiya Camii bir tekstil şirketi tarafından kullanılıyor. İbadet ise sadece Çarşı Camii'de yapılıyordu. Prilepe Müftülüğü'nün Kristal Gece olarak değerlendirdiği 8 Eylül 2001'de Prilepe'de Müslümanların mal ve mülklerine saldırlıldı. Bu sırada Çarşi Camii de kundaklandı.Bu saldırıların gerekçesi olarak Karpalak yerinde yapılan saldırıda 10 Prilepeli askerinin hayatını kaybetmesi kullanıldı.

Hiç yorum yok: