17 Mayıs 2008 Cumartesi

Mihrap onarılıdı ama yine haksızlık yapıldı


Üsküp’ün Taş Köprü’sündeki mihrap onarıldı.Bununla 6 yıl önce mihrapın yıkılmasıyla yapılan haksızlığın düzeltilmesi gerekiyordu ama yine olmadı. Köprünün Osmanlı eseri olduğunu kanıtlayan eski kitabesi yok. Mihtabın üzerinde yeni bir levha var..Levhada şunlar yazıyor.:


Kültür anıtı
Taş Köprü- Üsküp
1421 ile 1451 yılları arasında 2. Sultan Murat döneminden kalan 6. asıra ait temeller üzerinde onarılmıştır.Onarım çalışmaları 1555 yılında, 13. asırda, 19.asırda ve 20. yüzyılın başlangıcında yapılmıştır.Son onarım 1994 yılında başladı.Mihrap şeklindeki bekçi kulesi 2008 yılında onarıldı.


Ayrıtılara girildiğinde levhadaki yazıyla bu köprünün 6. asırda Bizans kralı Justinyan'ın yaptırdığı ve Osmanlı eseri olmadığı idda ediliyor.Yeni levhaya göre Osmanlılar bu köprüyü sadece tamir etmiş.Zaten köprü bir çok kez tamir edilmiş. Bu bağlamda köprünün son onarımı Makedonya devleti döneminde yapıldığı için Osmanlı kitabesi yerine , Makedonya devletinin kitabesi konulmuş. Levhada mihtrap şeklindeki bekçi kulesinden söz ediliyor.Eskiden Makedonya hükümeti ve Üsküp Büyük Şehir Belediyesi yetkilileri bunun mihrap değil bekçi kulesi olduğunu ileri sürüyordu. Yeni levhayla Makedonya yönetimi mihrap şeklini kabul ediyor ama bunun bekçi kulesi olduğunu savunuyor. Mihrabın yapılmasında ayrıca eski taşlar çok az kullanılmış. Mihrabın onarılmasıyla haksızlığın düzeltilmesi beklenirken yeni bir haksızlık yapıldı.

Bu yazıyla bağlantılı olan diğer başlıklar:

Hükümet "mihrap" kararını nihayet hatırladı
Makedonya Hükümeti’ne "Mihrap" kararını hatırlatıyoruz

Hiç yorum yok: