22 Aralık 2007 Cumartesi

Şpits Gazetesi Makedonya Türkleri'ni kızdırdı


Makedonya’da ücretsiz dağıtılan ve bundan dolayı büyük tiraja sahip olan “Şpits” Gazetesi “Yazık” başlığı altındaki yorumuyla Makedonya Türkleri’ni kızdırdı. Bu gazetenin köşe yazarı olan İvitsa Anteski Kasım ayında otobüsle Ohri’den Üsküp’e dönerken hayatında ilk kez bir Türkiye’li Kürt’le tanıştığını ve onunla konuşmasından sonra Türkler’in Kürtler’e büyük haksızlık yaptığına ilişkin farkına vardığını yazdı.
Şpits gazetesinin internetteki sayfasında Anteski'nin yazısı Makedonya Türkleri tarafından eleştiri yağmuruna tuttuldu.

Anteski’nin iddiaları

Bugünlere değinen Anteski Kuzey Irakta’ki opearsyonu yüzünden Türkiye’yi saldırgan ülke olarak tanımlıyor.
Anteski şu iddialarda bulunuyor :
-Bir komşu ülkeye saldıran Türkiye AB üyeliğine girmesini istemekle haddını aşmış oluyor.Bu bağlamda askeri kampanyasının Türkiye’nin AB üyeliğini nasıl etkileceğini merak konusu.
-Tüm medya bu saldırının ABD’nin izniyle yapıldığını açıklıyor. Bu bağlamda ABD yabancı topraklara saldırılması için izin veremez.Bu durum ABD’nın Irak’ta işgalcı olduğunu gösteriyor.
-Irak’ın işgaline askerlerle katılan Makedonya Türkiye’den bu kampanyanın durdurulmasını istemesi gerekiyor, aksi takdirde Makedonya da Kürtlere yapılan bu soykırımda suç ortağı oluyor.
-Türkiye’nin Kürtler’e yönelik politikasını desteklemek için Üsküp merkezinde toplanan Makedonya Türkleri'ne yazıklar olsun denilmesi lazım.

Anteski’nin bu yazisini neden tercume ettim sorarsanız yanıtım çok basit olacak:
Anteski bu yazıyla aslında Makedonya’nın NATO üyeliğine büyük zarar yaptı .


Anteski’nin Makedonya’ya yaptığı zararı


Anteski bu yazıyı Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin Türkiye yaptığı ziyaretten sonra yazdı. Sadece bir gün önce Gruevski'nin başkanlığındaki heyeti kabul eden Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Makedonya’nın NATO üyeliğine tam destek verdi.Abdullah Gül Yunanistan hükümetinin Makedonya ismiyle ilgili tutumunun mantıksız olduğunu vurguladı.Bunu Makedonya Haber Ajansı da duyurdu.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyıp Erdoğan da Gruveski’yle yaptığı görüşmeden sonra Yunanistan’ın tutumunu yanlış olarak değerlendirmişti.
Hem Gül hem Erdoğan, Adriatik anlaşmasını imzalayan Makedonya, Hırvatistan ve Arnavutluk’un aynı zamnda NATO üyeliğe davet edilmesi gerektiğini vurguladı.
Erdoğan Türkiye’nin NATO’nun genişlemesinden konuşulacağı tüm toplantılarda Makedonya’nın NATO üyeliğine anayasal adıyla kabul edilmesi doğrultusıundaki tutumunu savunacağını açıkladı.Bu açıklmalardan sonra Makedonya’nın NATO üyeliğini en çok destekleyen ülkenin Türkiye olduğu bir kez daha kanıtlandı.Yunanistan’la isim sorunu konusunda destek veren ABD’de Anteski’nin eleştirilerine hedef oluyor. Makedonya Meclisi’nden muhabiri olarak sık sık Makedon ve Arnavut siyasetçilerle görüşüyorum ve herkes ABD ve Türkiye’nin NATO yolunda Makedonya’yı en çok desteklediğini söylüyor. Şimdi Makedonya siyasetçileri bu tür görüşleri açıklmak zorunda kalacaktır.

Anteski kim?


İvitsa Anteski’yi hem gazeteci, hem blogcu(ANTİPUNKT) olarak çok iyi tanıyorum. Her zaman, radikal görüşleriyle dikat çekmeyi başarmıştı, dolaysıyla bunu yazmasına hiç şaşırmadım.Anteski Irak’ta bulunan Makedonya askerlerini çekilmesi için blogunda kampanya başlatarak vatandaşları imza toplamaya teşvik etti. Oysa Makedonya askerlerinin Irak’ta bulunması için Meclis'teki Makedonya siyasi partileri arasında fikir birliği var.Anteski ayrıca blogunda mega star Toşe Proeski’nin öldüğü günde halkın ona gösterdiği saygının aşırı olduğunu yazarak Proeski hayranlarından ölüm tehditleri bile almıştı.

Anteski neden hiç bir Türk’le danışmadı

Anteski otobüste söz konusu Kürt'le görüştüğü sırada Abdullah Ocalan’ın tutuklanmasının konuşulduğunu söylüyor. Ocalan İtalya’da 1998 yılında tutuklandı ve daha sonra İtalyan Hükümeti tarafından da ülkeden çıkarılınca Yunanistan'ın Kenya Büyükelçiliği'nde saklandı. 16 Şubat 1999'da CIA, MOSSAD ve MİT tarafindan Bordo Bereliler'e teslim edildikten sonra Kenya'dan Türkiye'ye getirildi. 29 Haziran 1999'da yapılan son duruşmada Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından "Kurduğu silahlı terör örgütü PKK'yı, aldığı kararlar ve verdiği emir ve talimatlarla sevk ve idare ederek, devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmağa matuf eylemleri gerçekleştirdiği sabit görüldüğünden, eylemine uyan TCK'nun 125. maddesine göre ölüm cezası ile cezalandırılmasına" karar verildi. İdam cezası, Yargıtay tarafından 25 Kasım 1999 tarihinde onandı, fakat AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için İmralı Cezaevi'nde hapis yatmaktadır.Bu bağlamda Anteski’nin Kürt'le görüşmesi ya 1998 ya da 1999 yılında yapılmış. 13.09.1976 doğumlu Anteski o zaman 22 yada 23 yaşındaydı ve gazetecı değildi.8-9 yıl önce hayatında ilk kez tanıştığı bir Kürt’le konuşan Anteski neden her gün gördüğü Makedonya Türkleri’nden hiç kimseyle konuşmadı. Düşüncesini belki de desğiştirmeyecekti ama en azından gazetecilik kuralları uyarunca ikinci tarafı da duymuş olacaktı.

Uzmanlar: Wikipedia tek kaynak olarak kullanılmasın


Anteski Türk halkına ve kültürüne saygı gösterdiğini söylese de yazının devamında, nüfusun yüzde 23’ünü oluşturan Kürtler’i sayısından dolayı Türkiye güvenlik sorunu olarak görüyor şeklinde iddiada bulunuyor.
Bu rakamı Wikipedia’da bulan Anteski biraz daha araştırma yapsaydı bu rakamların kaynağa gore değiştiğini görecekti. Bu rakamı Amerika’nın Merkez İstihbarat Servisi veriyor ama diğer kaynaklar yüzde 5,yüzde 7,yüzde 15 ve yüzde 20’den söz ediyor. Tüm bu orantıların ortak noktası varsayımlara dayanmasıdır ve her kaynak bunun bir varsayım olduğunu doğruluyor. Anteski varsayımlar arasında birisini seçiyor ve onu bir gerçek olarak gösteriyor. Türkiye'deki Kürt kökenli Türk nüfusuna dair sayım Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından 1965'de yapılmıştır. Buna göre, 1965'de 31.391.421 olan Türkiye Nüfusu'nun 2.219.502'si ana dili olarak Kürtçe'yi beyan etmiştir. Bu sayı, toplam nüfusun yüzde 7,07'sine tekabül etmektedir. Kürtler’le ilgili tüm iddiaların en büyük kısmını Wikipedia’dan alan Anteski, Türkiye’nin azınklara ve insane haklarınıa saygı göstermediğini öne sürüyor.Wikipedia en büyük internet ansiklopedisi olmasına rağmen hiç bir yerde tek kaynak olarak gösterilmiyor. Tüm uzmanlar Wikipedia’nın tek kaynak olarak kullanılmaması ve diğer kaynaklara da bakılması gerektiğine de dikkat çekiyor. Anteski’nin kaynağının sadece Wikipedia olduğunu kanıtlamak için yazımda bu kaynağın linkini (İngilizce) vermekle yetineceğim.

Soğuk kanlı olmak gerekir

Bu yazıyla zarar yapılmıştır ama yine de soğuk kanlı olmak gerekir. Şpits gazetesinin internetteki sayfasında Anteski'nin yazısına yapılan yazılarda Makedon'lara aşalağıcı sözler de okudum. Türkler öfkeli olabilir ama bu tür yazılardan hiç kimsenin yararı yok. Tepkiler arasında güzel yazılar da var dolaysıyla kalemi güçlü olan herkes sakin bir şekilde Anteski'nin nerede yanlış ettiğini söylemesi gerekiyor.Bu şekilde yazılırsa Makedon ve Arnavut aydınları da Anteski'nin yazısına eleştiri yapabilir . Böylece eleştiriler daha etkili olur.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu adam gazetede çalışmasaydı, saçmalıklarından dolayı (sen radikal demişsin) kimse ciddiye almazdı. Okumak için ilginç, ancak saçma biri.

Erdem Ahmet dedi ki...

Evet katiliyorum.Gazetecilikte pişmemiş biri. Uluslararası konularda biraz daha çok araştırılması gerekiyor ama Anteski'nin yorumunda bu yok. Ben sadece bu yazıya yapılan tepkilerde daha dikkatlı olunmasının gerekliliğini vurguladım.Eğer saldırılılar kişisel ve milli mensubiyetine yapılırsa Anteski Makedon okurlarından sempati toplar. Bundan dolayı yazısı ve kalemi güçlü olan kişilerin yazmasını önerdim.

Васко dedi ki...

Ne mutlu Türküm diyene! Türk doğumlu olmasam da, kalbimde bir Türk olmak için de yeterince yer var!

Erdem Ahmet dedi ki...

Vasko bu yorumun için çok sağol. Bu yorumuma özelikle Makedonlar'ın destek vermesi çok önemli.Senin kalbın çok geniş olduğu için seni her toplum kabul eder.Blogumu okuduğun için de çok mutluyum. Ben de senin blogunu seve seve okuyacağım. Zaten, Forum dergisinde, daha önce de Şpits'te seni seve seve okuyordum.

Васко dedi ki...

Teşekkür ederim, Erdem, hep iyi bir dost ve arkadaş olduğun için. Blogunu tesadüfen keşfettim ve çok ilginç buluyorum.

Selam,
Vaskoç

Erdem Ahmet dedi ki...

Sağol Vaskoç.

meliha dedi ki...

ahmet erdemin roportajlarını cok begenerek takıp edıyorum elveda rumeli dizisinin makedonyalı oyuncularıylada roportaj yapmasını istıyordum özellikle luran ahmeti ile simdiden tesekkür ederim amet erdem

Erdem Ahmet dedi ki...

Mutlaka yapmam gerekıyor. Özelikle Luran'la.