4 Temmuz 2011 Pazartesi

Makedonya gazetecileri işçi hakları için yürüdü


12’ye 5 kala Makedonya Gazeteciler Sendikasi ve Gazeteciler Derneği , işini kaybeden meslekdaşlarla dayanaşmak ve bağımsız gazeteciliği korumak için protesto marşı düzenledi. Marş Gazeteciler derneği önünde başladı. Üsküp sokakları ve Pela meydanında devam etti. Makedonya meydanında sonuçlandı.
Gazeteciler, işverenlerin sendikayı sosyal diyalog ortağı olarak tanımasını ve gazetecilerin siyasi ya da iş menfaatları için kulanılmamasını istedi.
Gazeteciler ayrıca devlet kurumların gazetecileri disiplin etmesi yerine işçi haklarını ve basın özgürlüğünü düzenleyen yasaları uygulamasını talep etti.
Gazeteciler Sendikasi Başkanı Tamara Çausidis, "Hergün meslekdaşlarımızin işini kaybettiği , mesleki ve insani onurumuzun ihlal edildiği için bugün burada toplandık. Bu olayları meslek olarak susukunlukla karşılayamazdık" dedi.
Gazeteciler Derneği Başkanı Naser Selmani "Farklı düşünmemize rağmen birlik olabilecğimizi gösterdik. Hiç kimseden merhamet istemiyoruz. Sadece işçi haklarımıza saygı gösterilmesini ve devlet kurumların yasaları ayırım yapmadan uygulamasını istiyoruyz. " şeklinde konuştu.
Selmani gelecek defa meydanda değil gazetecilerin sorunlarla karşılaştığı kurum önünde toplanacaklarını uyardı.
Bu protestoyu Makedonya Medya Enstütüsü da destekledi. Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde en az 200 gazeteci ve 100 medya çalışanın işsiz kalması bekleniyor. Gazeteciler ekonomik nedenlerden ötürü gazetecilerin işten çıkarılmasına karşı değil sadece bunun yasalar uyarınca yapılmasını istiyor.

Hiç yorum yok: