18 Ağustos 2010 Çarşamba

Makedonya Hükümeti kamu yönetimde Türkler ve Romanlar’a öncelik tanıyacak

Avrupa Komisyonu’nun 2009 ilerleme raporunda Türkler ve Romanlar’a hakça temsil ilkesinin uygulanmasında yeterince yapılmadığının açıklnması ve Avrupa Birliği ile AGİT’in Üsküp Büyükelçileri’nin sık sık bu konuda eleştiriler yapmasından sonra Hükümet nihayet bu durumu düzeltilmek için daha cesaretli bir adım attı. Ağustos ayının sonuna doğra Hükümet’in Ohri Çerçeve Anlaşması’nın Uygulanmasından Sorumlu Sekreterliği’nin vereceği ilanda işe alıncak 250 kişiden en büyük kısmını Türkler ve Romanlar’ın temsil edeceği açıklandı. Ohri Çerçeve Anlaşması’dan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdülakim Ademi "Yılın sonuna kadar bir ya da iki iş ilanı verilecek. Bir ilan genelde küçük etnik topluluklar (Türk, Roman, Boşnak, Sırp ve Ulah) ya da Roman ve Türk etnik toplulukları için verilecek, çünkü sekreterliğimizde bu iki topluluğun devlet yönetimimizde daha az temsil ediliği konusunda bir karara vardık. Ayrıca bu konuda Avrupa Birliği’nden de itirazlar vardı. Büyük bir ihtimalle bu ayın sonuna kadar 250 kişinin istihdamı için ilan verilecek" dedi. Önümüzdeki ilanda ne kadar Türk’ün işe alınacağı henüz belli değil ancak küçük etnik topluluklar arasında nüfusu en büyük olması sayesinde işe alınacak 250 arasında Türkler büyük bir ihtimalle çöğunlukta olacak. Ademi "Rakam 250 olacak ancak hangi etnik topluluğundan kaç kişinin alınacağını henüz bilmiyoruz.Türkler ve Romanlar’ın önceliği olacak. Tabii ki devlet memurlar yasasındaki koşullarını yerine getirmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.
Hakça temsil ilkesi çerçevesinde bu yıl 290 kişi işe alındı. Türkler ve Romanlar’a öncelik verilecek ilandan sonra da büyük bir ihtimalle Eylül’de bir ilan daha olacak. Bu ilanın rakamı henüz belli değil. Ademi hakça temsil ilkesinin öngörülen dinamikle uygulandığını ve bundan dolayı memnun olduğunu söyledi. Abdülakim Ademi’nin geçen yıl Meclis'e sunduğu rapora göre Makedonya nüfusunda yüzde 3.85’le temsil edilen Türkler merkez yönetimde yüzde 1.2, yerel yönetimde ise yüzde 2.1 temsil ediliyor. Türkler’in merkez ve yerel yönetimde temsil ettiği topam orantısı yüzde 1.5. Bunun yanısıra Türkler devlet memurların sadece yüzde 1.11’ni temsil ediyor. En kötü durumda ise Romanlar bulunuyor. Nüfusun yüzde 2.66’sını temsil eden Romanlar merkez ve yerel yönetimde sadece yüzde 0.6’lık orantıyla temsil ediliyor.Bilindiği gibi nüfusun yüzde 25.18'ini temsil eden Arnavutlar hakça temsil ilkesinin uygulanmasında önemli bir ilerleme kaydederek kamu yönetimde yaklaşık yüzde 20'lik bir orantıya ulaştı. Küçük etnik topluklardan Sırplar ve Ulahlar ise kamu yönetimde nüfuslarından daha büyük orantılara sahip.
Abdülakim Ademim sivil toplum kuruluşların Çerçeve Anlaşması’nın uygulanmasıyla ilgili projelerine destek olarak hükümetin 200,000 avro ayırdığını ve başvuruların nasıl yapılacağı konusunda önümüzdeki günlerde gazetelerde ilan verileceğini belirtti.

Hiç yorum yok: