12 Kasım 2009 Perşembe

Nimits bugün Vasilakis, Cumartesi günü ise Yolevski’yle görüşüyor

Birlerşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits bugün New York’ta isim sorunundan sorumlu Yunanistan müzakerecisi Ademantios Vasilakis’le görüşüyor.
Nimits’in Cumartesi günü isim sorunundan sorumlu Makedonya müzakerecisi Zoran Yolevki’yle de görüşmesi bekleniyor.
Yunannistan’ın Ta Nea ve Elefterotipiya gazeteleri, Vasilakis ve Yolevki’yle yapılacak görüşmelerden elde edilecek sonuçlardan sonra Nimits’in Pazartesi günü iki müzakereciyle ortak bir toplantı yapıp yapmayacağı konusunda karar verecek.
Yunan basını Makedonya yönetiminin isim sorunun Avrupa Birliği sürecinin bloke edilmemesiden ve Hırvatistan ile Slovenya arasında sorunun çözümü için kullanılan modelden yana olduğunu yazdı. Bu bağlamda gazeteler Başbakan Nikola Gruevski’nin Yunanistan’ın Aralık ayında Makedonya’yı bloke etmesi halinde Atina yönetiminin isim sorununa çözüm istmediği anlamına geleceği doğrultusundaki açıklamısını aktarıyor. Yunan basını ayrıca Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski’nin Makedonya ile Yunanistan arasındaki sim sorunun Avrupa işbirliği ve iyi komşu ilişkiler havası içerisinde gerçekleşen Hırvatista ile Slovenya’nın örneğine göre çözülmesi gerektiği doğrultusundaki açıklamasına da yer verdi.
Yunanistan'la olan isim sorununa çözüm bulunması Makedonya'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için kilit önem taşıyor.
Avrupa Birliği ile Bütünleşmeden sorumlu Makedonya Başbakan Yardımcısı Vasko Naumovski ve Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerindeki meslekdaşlarına ayrı ayrı mektup göndrerek Avrupa Birliği Konseyi’nin Aralık ayında Makedonya’nın üyelik müzakerelerine başlaması için tarih vermesi için destek istediler.

Hiç yorum yok: