13 Kasım 2009 Cuma

Makedonya 2014 yilina kadar AB üyesi olabilir

Avrupa Birliği'nün Üsküp Büyükelçisi Ervan Fuere Makedonya'nın müzakere tarihi aldığı takdirde 2014 yılına kadar Avrupa Birliği'ne üye olmasının mümkün olduğunu söyledi. Bilndiği gibi Avrupa Komisyonu Makedonya'nın AB ile üyelik müzakerelerine başlamasını tavsiye etti. Bu konudaki nihai kararı Aralık ayında Avrupa Birliği Konseyi veriyor. Karar oybirliğiyle alındığı için kararın onaylanmasının tek engeli olarak Yunanistan görünüyor. Yunanistan müzakere tarihin verilmesinden önce Atina ile Üsküp arasıında yıllardır süren isim sorununna çözüm bulunmasını şart koşuyor.

Makedonya'nın kırmızı çizgisi kimlik sorunu

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, isim sorunun kilit konusunun kimlik olduğunu söyledi.
Gruevski " İktidarda kim olursa olsun Yunanistan kimlik konusunda konuşmay kabul etmiyor. Bu karşılaştığımız ciddi sorunlardan biri. Kimlik konusunun temin edildiği takdirde diğer konuların önemli olmadığı doğrultusunda yurtta bize tavsiyeler verilmesine rağmen Yunanistan bu konuya da evet demiyor. Başkaların bunu bize söylemesi ve sürpriz olmasın diye bunu bilmemiz gerekiyor. " dedi.
Gruevski uluslararası isminin değiştiği takdirde son sözü referandumda halkın vereceği doğrultusundaki tutumunu tekrarladı.

Yunanistan da taviz vermiyor

İsim sorunundan sorumlu Yunanistan müzakerecisi Adamantios Vasilakis Birleşmiş Milletler arabulucusu Metyu Nimits’le yaptığı görüşmeden sonra Üsküp’le olan isim sorununda çözüm olarak Atina’nın coğrafi bir tanımlama içeren bileşik bir isim desteklediği doğrultusundaki tutumunu tekrarladı.Yunanistan’ın ANA-MPA haber ajansına göre Vasilakis isim sorununa çözüm bulunmadan Makedonya’nın Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlamasının mümkün olmadığını söyledi.
Vasilakis şöyle konuştu.
"Yapıcı bir tutumumuz var ve pozisyonlarımız net ve herkes tarafından biliniyor. İki devlet ve ulus arasında işbirliğe yol açacak nihai bir çözüm istiyoruz. Çözüm coğrafi bir tanımlama içeren ve uluslararası alanda tamamıyla kullanılacak bir isim olabilir. Sürpriz ya da anlaşmazlık olmasın diye bu tutumlarımızı net bir şekilde açıklıyoruz.İsim sorununa çözüm bulunmadan Eski Yugoslaviya Cumhuriyeti Makedonya’nın Avrupa Birliği müzakerelerine başlaması mümkün değil. "
Vasilakis ayrıca Yunanistan’ın isim sorunun çözümü için taviz vermeye hazır olduğu doğrultusundaki haberleri yalanlayarak bu haberleri yersiz yorumlar olarak değerlendirdi.Metyu Nimits’in yarın isim sorunundan sorumlu Makedonya müzakerecisi Zoran Yolevski’yle görüşmesi bekleniyor.Yunan basınına göre Nimits’in Pazartesi günü iki müzakereciyle ortak bir toplantı düzenleyecek. Bu arada Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Drutsas Nimits’in son teklifi olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin müzakerelerin devam etmesi için iyi bir zemin oluşturduğunu açıkladı. Drutsas Yunanistan’nın Makedonya dahil olmak üzere Batı Başkan ülkelerin entegrasyonunu desteklediğini ama isim sorununa çözüm bulunmadan Üsküp’ün AB ile üyelik müzakerelerine başlamasına Atina'nın evet demesinin mümkün olmadığını söyledi.
Sorunun dönüm noktasında bulunduğunu ve bazı gelişmelerin kaygı verici olduğunu değerlendiren Yunanistan Dışişleri Eski Bakanı Dora Bakoyani, Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde eski hükümetin uyguladığı kararlı ve net politikasını takip etmesi için yeni hükümete çağırıda bulundu.Bilindiği gibi Yunanistan’ın vetosu yüzünden Makedonya Bükreş zirvesinde NATO üyesi olamadı. Bakoyanı bu politikayı isim sorunuyla ilgili son 17 yılın en büyük zaferi olarak değerlendirdi.

Hiç yorum yok: