Makedonya Başbakan Yardımcısı Abdulakim Ademi, Makedonya Televizyonu Türkçe Programı için verdiği açıklamasında şöyle konuştu:
Türk etnik topluluğuna gelince onların işe alınmalarda sorun olmayacak çünkü profesyonel ve yüksek tasilli kadroları var.Ancak en büyük sorun yeterli kadroya sahip olmayan Roman etnik topluluğunda mevcut.Bundan dolayı Hükümet olarak Romanlar’ın orta okulla işe alınmaları için öncelik tanıdık. Yüksek eğitimli kadroya sahip Arnavutlar, Türkler ve diğer etnik topluklarıdan yüksek tasilli kadro işe alınacak.Hükümette bu konuda olumlu iradenin olduğunu düşünüyorum. Özellikle hakça temsil ilkesinin uygulanmasında ilerleme kaydediliğini ancak bu konuda Türkler ve Romanlar’a daha çok önem verilmesi gerektiğini açıklayan Avrupa Birliği raporundan sonra.Türkler’in devlet yönetimdeki temsilini düzeltmek için katkıda bulunacağız.
Hakça temsil ilkesinin hakça uygulanmadığını Abdulakim Ademi’nin Topluluklar arası ilişkiler komitesine sunduğu rapor da gösteriyor.Raporda Makedonya nüfusunda yüzde 3.85’le temsil edilen Türkler merkez yönetimde yüzde 1.2, yerel yönetimde ise yüzde 2.1 temsil ediliyor. Türkler’in merkez ve yerel yönetimde temsil ettiği topam orantısı yüzde 1.5. Bunun yanısıra Türkler devlet memurların sadece yüzde 1.11’ni temsil ediyor.
Bu rakamlar Türkler’in hakça temsil edilmesi için gerekli olan orantıdan çok uzak olduğunu gösteriyor. Öte yandan raporda nüfusun yüde 25.17’sini temsil eden Arnavutlar’ın merkez yönetimde yüzde 16.1, yerel yönetimde ise yüzde 23.6 temsil edildiği bildiriliyor. Arnavutlar yerel ve merkez yonetimde toplam olarak yüzde 18.8 orantıyla temsil ediliyor. Raporda Arnavut’ların devlet memurların yüzde 20,06 temsil ettiği de bildiriliyor. Bu orantılar Arnavutlar’ın hakça temsil ilkesinin uygulanmasında Türkler’den çok daha ileride olduğunu gösteriyor. Hakça temsil ilkesinin uygulanmasında en kötü durumda ise Romanlar bulunuyor. Nüfusun yüzde 2.66’sını temsil eden Romanlar merkez ve yerel yönetimde sadece yüzde 0.6’lık orantıyla temsil ediliyor. Raporda merkez ve yerel yönetimdeki rakmların 2009 yılının Mart ayndaki durumu gösterdiği açıklanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder