2 Temmuz 2009 Perşembe

Burmali Camii'nin yapılmasını Başbakan da destekliyor

Makedonya İslam Birliği Başkanı Reis Ul Ulema Süleyman Recepi, Başbakan Nikola Gruevski'yle yaptığı görüşmeden sonra Burmali Camii'nin eski yerinde yapılacağından emin olduğunu söyledi. Recepi "Yapının yapılması için gerçekten siyasi iradeniz var mı? şeklinde Başbakan'a soru sordum. Kendisi caminin yapılmasına karşı olmadığını ve yapılmasını desteklediğini belirtti.. " dedi.
Üsküp'ün Merkez Belediyesi Başkanı Vladimir Todoroviç ise caminin yapılması için bayındırlık planının tekrar gözden geçirileceğini açıkladı.
Todoroviç "Aleni tartışmada plan konusunda hiç bir itiraz olmadı.Plan geitirildi. Şimdi meydanda kilise yapımının belli olmasından sonra denge olarak cami için insiyatifi yapıldı. Bu inisyitafi gözden geçireceğimizi söyledim" şeklinde konuştu.
15 asıra ait Burmalı Çamii 1925 yılına kadar Vardar nehrinin sağ yakasında hemen Taş Köprü'nün yanında bulunuyordu. Burmali Camii Ordu Evi'nin yapılması için yıkıldı. Ordu Evi'nin yapımı 1925 ile 1929 arasında sürdü. 1963 yılında Üsküp'te meydana gelen büyük depremde hasar gören Ordu Evi, devlet kararıyla 1964 yılında yıkıldı. O dönemden bu yana arsa boş duruyor. Bayındırlık planına göre bu yerde Ordu Evi'nin tekrar yapılması ve Kent Evi olarak kullanılması öngörülüyor.
Geçen hafta Hükümet Üsküp'ün "Makedonya" meydanında devlet parasıyla kilise yapma niyetinden vazgeçti ama aynı zamanda devlet malı olan kilise için öngördüğü arsayı Makedon Ortodoks Kilisesi'ne verdi
Buna yanıt olarak Burmali Camii'nın tekrar yapılmasını destekleyen 38 derneğin koordinasyon heyeti, Makedon Ortodoks Kilisesi'ne devlet arsasının verildiği gibi Burmali Camii için meydandaki arsanın verilmesini talep etti. Hükümet "Makedonya" meydanıyla ilgili bayındırlık planlamanın Merkez Belediyesi'nin yetkisinde olduğunu, dolaysıyla belediyenin caminin yapılmasına yönelik planı değiştirdiği takdirde bu karara saygı duyacağını bildirdi.

Hiç yorum yok: