21 Nisan 2009 Salı

Makedonya Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski, yabancı diplomatllardan vedalaştı

21’ci asırda çevremizde herkesin global sürecine dahil edildiği ve ortaklaşa daha iyi bir gelecek için çalıştığı durumunda kendisini izole etmiş anklav olarak kalayız.Makedonya’nın tek gelişme formulü NATO ve Avrupa Birliğine bütünleşmektir. Bunu bugün Makedonya’da görev yapan büyükelçilerle cumhurbaşkanı olarak son kez görüşen Branko Tsrvenkovski açıkladı. Tsrvenkovski bu dönemde Avrupa Birliği’nin 8 koşulunun unutulduğunu ve sadece 9’cu koşul olan seçimlere odaklandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski Makedonya’nın istikrarı için her zaman topluluklar arasındaki ilişikilerin kilit önem taşıdığını ve taşıyacağını vurguladı. Makedon kimliğine değinen Tsrvenkovski ulusal kimliğinin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesinin hak, ihtiyaç ve en yüksel öncelikte olan bir yükümlülük olduğunu, bu konunun Avrupa Birliği’nin de temel ilkeleri arasında yer aldığını belirtti. Yunanistan'la olan isim sorununa gelince Tsrvenkovski, Makedonya’nın gerçekle yüzleşerek kimliği tehdit etmeyecek bir şekilde adaletli bir uzlaşma yapmayı denemesi ve Avrupa ve NATO’yla bütünleşmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski'yle veda toplantısında konuşan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Filip Riker ise , Barack Obama’nın Strazbur zirvesinde Amerika’nın Makedononya’nın NATO üyeliğine yardım edeceğini açıkça belirtiğini vurguladı. Riker isim sorunu konusunda çözüm bulunması için ısrarlı olunması gerektiğini ve bu mesajın Yunanistan'a da iletildiğini açıkladı. Avrupa Birliği büyükelçisi Ervan Fuere ise Anayasa mahkemesinin ilkokularda din dersini iptal etme kararıyla ilgili açılan polemiklere değindi Fuere "Anayasa mahkemesi kararlarıni sorgulayanlar, bununla devletin en önemli kurumlardan birinin bağımsızlığının azalması dışında ne elde edilecek şeklinde kendilerine soru sormaları gerekiyor." dedi.
Makedonya’nın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu söyleyen Fransa Büyükelçisi Bernar Valero, Makedonya’nın seçimden sonra Avrupa Birliği kriterlerinin yerine getirmesine odaklanması gerektiğini, kriterlerden birisinin kamu yönetiminin profesyonelleşmesi olduğunu hatırlattı.
Büyük Britanya Büyükelçisi Endryu Ki, Makedonya için en önemli konunun girşimciliğin teşvik edilmesi ve sağlıklı bir rekabetin oluşturulması olduğunu söyledi.
Çin’in Üsküp Büyükelçisi Don Çung Feng, iyi komşu ilişkilerin güçlenmesi ve açık sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.
Rusya Büyükelçisi Vladimir Solocinski Makedonya’nın bolge istikarına ve Avrupa barışına katkıda bulunacağı konusunda kuşku duymadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski 12 Mayis tarihinde görevini seçilmiş Cumhurbaşkanı Gorge İvanov'a devredecek.

Hiç yorum yok: