20 Ocak 2008 Pazar

Başbakan Gruevski polisleri uyardı

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, diğer bakanların onayını alarak özelikle üniforma taşıyan polislerden vatandaşa daha çok saygı göstermesini istedi. Başbakanın polislere hitaben yazdığı açık mektubunda şunlar belirtiliyor:
- Yasanın ihlal edildiği veya sıradan denetim söz konusu olduğu durumlara gözetmeksizin vatandaşlara kültürlü davranın,bireylerin kişiliğine saygı gösterin.
- Vatandaşı aşalamayın, Muhatabınıza bay veya bayan olarak hitab edin, Sen yerine siz kullanın.
- Ses tonunuzu kaldırmayın.Kişisel hakaretler kullanmayın.Vatandaşı korkutmayın.
- Siyasetçi, müdür , işçi, işsiz,, tarımcı, yabancı veya vatandaş olup olmadığına gözetmeksizin tum insanlarla eşit davranın.
- Bireylerden bir şey istenildiği zaman lütfen kelimesini kullanın. Yasal ihlali olmadığı tespit edilirse Teşekkür ediyorum, zaman kaybınız için özür diliyorum denilmesi lazım.
- Trafikte cezayi hak eden herkes cezalandırmalı .Polis kimin cezalandırılacağı, kimin cezalandırmayacağı konusunda ayırmıcılık yapamaz..
- Güç kullanımı sınırlı olmalı ve bu doğrultuda yapılacak tüm suistimaller cezalandırılacak..Polise hakaret edilmesi için ceza öngörülüyor ancak bu cezayı sadece mahkeme verebilir, dolaysıyla bu durumlarda polis hakaret edildiğini mahkemye bildirebilir.ama cezalandıramaz.
- Trafikte yasayı ihlal eden Polisler cezalandırmalı.. Polisin cezalandırmaması yasaktır.

Başbakanın açık mektbunda , bu uyarıların tüm polislere değil sadece polis yasasına saygı götermediği polisleri hedef aldığı belirtiliyor. Başbakan Gruevski vatandaşlardan gelen şikayetler, elde ettiği bilgiler ve tanık olduğu durumlardan hareket ederek bu mektubu yazdığını açıkladı. Başbakan aslında bu mektupla Polis Akademisinde öğretilmesi gerekenleri hatırlattı.

Hiç yorum yok: