27 Aralık 2007 Perşembe

Tsrvenkovski: İsmimiz NATO’dan daha önemli

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’den sonra Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski de, ya NATO, yada Anayasal ad şeklindeki ikileme son noktayı koydu. Alsat M televisyonuna yaptığı açıklmasında Tsrvenkovski böyle bir seçenek olursa Makedonya isminin korunmasının arakasında duracağız dedi.
Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski Yunanistan Makedonya’nın NATO üyeliğine karşı veto hakkını kullandığı takdirde. 1995 yılında iki ülke arasında imzalanan geçici anlaşmasını ihlal etmiş olacak. Böylece Makedonya da bu anlaşmayı geçersiz sayacak şeklinde konuştu.
İki ülkeye de baskı yapıldığını iddia eden Branko Tsrvenkovski Makedonya’ya daha yapıcı olmak için, Yunanistan’a ise olası veto hakkını kulanmaması için baskı yapılıyor diye konuştu.
Öte yandan Yunan basını, Makedonya’yla olan isim sorununu, Kosova yüzünden ABD ve Rusya arasında yaşanan gerginliğe bağladı.
PASOK partisine yakınlığıyla bilinen „To-vima“ gazetesi, Kosova planı adlı köşe yazısında isim sorunun Kosova sorunuyla bağlı olduğunu savundu. Belgrad’ın Moskova ’yla bağlantısına karşı gelmek için ABD, Avrupa Birliği’nin olası üyeleri olan ve Adriatik grubunda yer alan Makedonya, Arnavutluk, ve Hırvatistan’ın birlikte NATO’ya girmesi için devamlı çaba sarfediyor.Gazetenin köşe yazısında ABD’nin Makedonya ismini tanıması ve isim sorunu konusunda iki ülke arasında denge kurması bu global savaşın bir paraçası olduğu vurgulandı.

Bu yazıyla bağlantılı başlıklar.
Yunanistan hükümeti Makedonya ismi yüzünden ABD’ye kızgın
Makedonya, isim sorunu, Kosova ve NATO üyeliği
İsim sorunu Makedonya ve Yunanistan’da görüşülecek
Makedoyna'nın Yunanistan'la olan isim sorunu görüşülüyor ama çözüm yok

Hiç yorum yok: