5 Kasım 2007 Pazartesi

Makedonya, Yunanistan baskılarına taviz vermedi


Yunaistan’ın baskısına Makedonya yönetimi hayır dedi. NATO’ya üye olmama pahasına Makedonya ismini değiştirmeyecek.Başbakan Nikola Gruevski Makedonya’nın isimini değiştirmesi ve bunun gerçekleşmediği takdirde NATO üyesi olmaması için Yunaistan’ın büyük baskı yaptığını açıkladı.
Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu konuyu görüşerek ortak bir karara vardılar. Hem cumhurbaşkanı, hem de başbakan NATO’üyeliğin tüm vatandaşların öncelikli hedefi olduğunu ancak Yunanistan’ım isteği üzerine anyasa isminin isminin değiştirilmesinin NATO üyeliği pahasına kabul edici olmadığı konusunda mutabakat sağladılar. Bugün görüşecek Başbakan Nikola Gruevski ve Cumhurbaşkanı Btanko Tsrvenovski’nin bu kararlığını tekrarlaması bekleniyor. Makedonya isminin kournması konusunda iktidar ana muhalefetten de destek aldı.Sosyal Demokrat Birliği başkanı Radmila Şekerinska, anayasal isminin korunmasının devletin ortak ortak önceliği olduğunu ve bu konuda muhalefetin yapıcı olacağını söyledi. Başbakan Yunanistan’la var olan isim sorunu konsunda konusunda fükir birliği sağlamak için Arnavut Demokratik Partisi(ADP), Demokratik İlerleme Partisi(DİP) ve Yeni Sosyal Demokrat Partisi (YSDP) bakşanlarıyla görüşerek koalisyon partnerlerinden tam destek aaldı.. ADP başkanı , Menduh Taçi öncelikli hedefin NATO ve Avrupa Birliği üyeliğin olduğunu ancak taviz vermekle devlet temelerin yıkılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Birleşmis Milletler bünyesinde isim sorunu konusunda Makedonya ve Yunanistan arasında sürdürülen müzakerlerden sorumlu arabulucu Metju Nimitz , Makedonya’nın anayasal adını iç kulaımda kalmasını ancak usuluslar alanda Makedonya kelimesini içermeyecek bir isim kulanmasını önerdi.. . Yunanistan yönetimi Nimitz’in bu teklifi yada Makedonya’nın Nimitz’in teklifine hayır demesine şimdilik yorum yapmadı.Yunanistan kuzey bölgesini Makedonya ismiyle adlandırıyor ve bundan dolayı kuzey komşusunun makedonya ismini kullanmasına karşı geliyor. Bilindiği gibi Makedonya Cumhuriyeti Yunanistan'ın baskıları sonucu Birleşmiş Milletler tarafından Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (EYMC) adıyla tanındı. Makedonya önümüzdeki yıl NATO üyeliğine davet edilmesini bekliyor.Yunanistan bu tarihin yaklaşmasıyla Makedonya’ya ya ismini değiştir yada NATO üyesi olamayacaksın şeklindeki baskılarını artırıyor.

Hiç yorum yok: