9 Ekim 2007 Salı

Türk olduğu için Hakimler Kuruluna seçilmedi

Cuma, 05 Ekim 2007 MTV Türkçe Programı


Meclisin genel kurulu dün hakimler kurulu üyeliğine önerilen 5 adaydan sadece Türk olan Abdul Selam Kanzoski’yi seçmedi.
Oysa iktidarın atama komisyonu aracılığıyla önerdiği 3 adayını,daha küçük etnik topluluklara ait milletvekillerin oyları sayesinde seçti. Sırp Demokratik Partisi milletvekili İvan Stoilkoviç, Birleşmiş Emansipayon Romanlar Partisi ve bağımsız milletevekili Esad Rahiç Badinter çoğunluğu için gereken kilit 3 oyu sağladı.
Türkiye’de bulunan Türk Demokratik Partisi milletvekilleri Kenan Hasip ve Hadi Nezir bu 3 adayın oylamasına katılmadı. Daha küçük etnik topluluklara ait milletvekilleri sayesinde hakimler kurulu üyelerin seçilmesi ve buna karşılık iktidarın daha küçük etnik topluluklara ait Kanzovski’yi seçmemesi durumu gazetecileri daha küçük etnik toplulukların iktidar tarafından aldatıldığı doğrultusundaki sorularına neden oldu.
Türk Demokratik Partisi milletvekili Kenan Hasip seçim ve atama komsiyonun önerdiği adayların oylamasına katılmadığı için aldatılmış olarak kendisini hissetmediğini ancak adaylar arasında en kaliteli olan Kanzonski’nin Türk olduğu için seçilmemesinden dolayı kırgın olduğunu söyledi. Hasip sadece seçim yasasının onaylanması ve azınlıklarla ilgilencek hükümet acentesinin kurulması durumunda badinter çoğunluğun sağlanması için hükümet tekliflerine oy vereceklerini söyledi.Kendilerini aldatılmış hisetmeklerini belirten Esad Rahiç ve İvan Stoilkoviç Nato ve Avrupa Birliği üyeliği için oy verdiklerini açıkladılar.
Sosyal Demokrat Birliği milletvekili İgor İvanovski iktidar çoğunluğun Hakimler Kurulu aday bir kişiyi sadece Türk olduğu için seçememesi utanç verici olduğunu vurguladı. İktidar çoğunluğunun cumhurbaşkanın Hakimler Kurulu üyeliğine teklif ettiği Mentor Köku ve Abdul Selam Kanzovski konsunda birlik göstermedi.
Yeni Sosyal Demokratik Partisi önerilen tüm 5 adaya onay verdi. VMRO DPMNE Köku’ya destek verirken Arnavut Demokratik Partisi Kanzoski ve Köku’nun Arnavut karşıtı eylemlerle tanınmış olduğunu değrlendirerek bu teklife karşı geldi.
Bu Partinin başkanı Menduh Taçi VMRO DPMNE milletvekilerine seslenerek sınırı aştınız dedi ve Köku’nun onaylanmasından sonra oturumu terketti. VMRO DPMNE hakimler kurulunda bir Türk üyesinin olduğu gerekçesiyle Kanzovski’ye oy vermedi. Bu partiden milletvekili Silvana Boneva hakimler kurulun en büyük kısmının seçildiğinı dolaysıyla muhalefetin tüm suçlamalarını kabul etmediğini söyledi.

HABER:ERDEM AHMET

Hiç yorum yok: