30 Mart 2010 Salı

İvanov: Yunanistan’ın komşulara karşı olan tavrı değişmeli

"Görev değişiklikleri yeterli değil. Tam aksine Yunanistan’ın komşulara karşı olan tavrı değişmeli." Bu sözlerle bugün Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov Yunanistan ordusu askerlerin Makedon ve Arnavut karşıtı sloganlar atmasını yorumladı. Yunanistan deniz kuvetleri özel birliği askerlerinin geçen Perşembe günü ulusal bayramı münasebetiyle düzenlenen geçit töreninde "Onlar Üsküplüler, Onlar Arnavutlar, derilerinden yeni giyisi yapacağız" ve "Domuz Arnavutlar'ın kanını dökeceğiz" şeklinde sloganlar attığı iddia ediliyor. Arnavutluk Cumhurbaşkanı’yla telefonla konuştuğunu açıklayan İvanov "Maalesef Yunanistan güvenlik güçlerinin devlet zirvesi önünde nefret söylemi ifade etmeleri ilk kez olmuyor. Bu kez Makedon ve Arnavutlar’ın duygularının incitilmesi kaygı verici.Bu nedenle dün Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi’yle konuştum ve ilk kez meydana gelmeyen bu olay için kaygılarımızı ifade ettik" dedi.
İvanov "Bu durum bizi gerçekten kaygılandırıyor çünkü Günümüzde NATO ve Avrupa Birliği’nin bir üyesi halen nefret söylemi ifade eden güvenlik güçlerine sahiptir" şeklinde konuştu.
Gyorge İvanov, "Hepimizin birleşmeyi ve Avrupa standartlarını ve değerlerini kabul etmeyi beklediğimiz bir dönemde bu olay kaygılandırıyor. Cumhurbaşkanı Topi’yle bu olayla ilgili ortak görüşlerimizi paylaştık ve bunu yapanların görevden alınmaları yeterli değil. Görevden alınması için değil değişme için daha doğrusu Yunanistan’ın komşulara karşı olan tavrının değişmesi için zaman gelmiştir . Biz bunu onlardan bekliyoruz" diye konuştu.
Makedonya ve Arnavutluk bu olayla ilgili ülkelerindeki büyüelçilerine proteto notası verdi.
Yunanistan'ın Üsküp Büyükelçisi Aleksandra Papadopulu dün "Bu izole edilmiş bir olay. Büyütülmesi gerekmiyor. Kınandı ve mutlaka kınanması gerekiyordu.Olay tüm Yunan milletini, davranışını veya zihniyetini temsil etmiyor .Olayın büyütmemenizini rica ediyoruz.Bu sadece izole edilmiş bir olaydır. Bu olay siyasi ya da bağlantısı olmayan başka amaçlar için kullanılmaması gerekiyor" dedi. Papadopulu Yunanistan'ın özel birliğini yöneten subayın görevden aldığını ve bu sloganları atan askerlerini cezalandırılacağını açıkladı.
Başbakan Nikola Gruevski Yunanistan Büyükelçisi'nin açıklamasından memnun olduğunu çünkü bu açıklamanın diplomasıide bir tür özür dileme olduğunu söyledi.

P.S. 31-03-2010. İvanov'un açıklamasından bir gün sonra bir bildiri yayınlayan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi bunun izole edilmiş bir olay olduğu doğrultusundaki Yıunanistan tutumunu kabul ettiğini , bu olayın ise Arnavutluk ve Yunanistan iyi ilişkilerine hiç bir etkisi olmayacağını açıkladı

1 yorum:

Murat dedi ki...

Bu ırkçı söylemleri bizden duymuş olsalardı kıyameti koparırlardı.Kendileri yapınca üstünü örtmeye çalışıyorlar.Ama tüm yunan milletini de suçlamamak gerek sanırım.