8 Ocak 2008 Salı

Makedonya 140’tan fazla ülkeye vize uygulayacak

Şubat ayından itibaren Avrupa Birliği üyeliğine aday ülke olarak Makedonya devleti 140’tan fazla ülkenin vatandaşlarına vize çıkarma zorunluluğunu uygulayacak. Makedonya’ya girmek isteyen yabancılar AB’nin Şengen vizesininin gerektirdiği tüm koşulları yerine getirmeye mecbur kalacaklar.Konsolosluk İşleri Müdürlüğü temslcisi Savo Sibinovski İlk önce Makedonya’ya yapılacak ziyaretin nedeninin açıklanması gerekecek.Genelde AB’nin üçüncü ülkelere uyguladı vize rejimin koşulların yerine getirilmesi istenilecek dedi. Makedonya göçmenlerinden vize istenilmeyecek. Onların sadece Makedonya köklerini kanıtlaması gerekecek.
1 Şubattan itibaren Arnavutluk vatandaşlarına vize şimdiyedek olduğu gibi sınırda değil, Makedonya’nın Tiran Büyükelçiliği’nde çıkarılacak. Bu yeni uygulamaya kızgınlığını gizleyemeyen Arnavutluk Meclisi’nin Dış politika Komisyonu Başkanı Prtes Zogay, bünün eski rejime dönüş anlamanına geldiğini söyledi. Makedonya AB’’den aldığı vize kollaylıkları Arnavutluk vatandaşlarına öneriyor. Bu konuda iki ülke arasında görüşmeler de başlatıldı. Birleşmiş Milleteler Kosova Sivil Yönetimi’nin pasaportlarını kullanan Kosova vatandaşlarından vize istenilmeyecek ama Kosova’nın bağımsızlığı ilan ettiği ve kendi pasaportları çıkardığı günden Makedonya’ya giriş için vize istenilecek.Makedonya Avganistan, Irak ve AB’nin riskli gördüğü bazı Asya ve Afrika ülkelrine vize uyuglajacak.Bu ülkelerden ola vatandaşların güvenik sorunu olp olmadığı denetlencek. Eski Yugoslaviya’dan kurulan yeni ülkelerin vatandaşlarından vize sitenilmeyecek. Bu ülkelerden bazıları aday ülke, bazıları ise AB ile vize rejimin kolaylaştırılması için anlaşma imzaladıllar.Şimdilik sadece 50 ülkenin vatandaşından vize istenilmeyecek. ABD, Kanada, AB’ye üye olan 25 ülke, Norveç, İslan, İsviçre, Türkiye, Yeni Zelanda, Yaponya ve bazı diğer ülkelerin vatandaşları Makedonya’ya vizesiz girebilecek.
Yabanci ülkelerin diplpmatik temsilcikler önünde yıllardır vize çıkarmak için çile çeken Makedonya vatandaşlarına yılbaşından itibaren AB ülkelerine vize rejimi de kolaylaştırıldı.

2 yorum:

Yorum Farkı dedi ki...

Yani Makedonya vizesi bile artık sorun olduktan sonra.. Vize danışmanlık almak en mantıklısı kanımca

Erdem Ahmet dedi ki...

Makedonya Türkiye vatandaşlarına vize uygulamayacak.