21 Nisan 2008 Pazartesi

NATO Genel Sekreteri, isim sorunu sürecinin hızlandırılmasını istedi.

„Arnavutluk ve Hırvatistan’ı yetişmeniz için 9 Temmuz tarihine kadar Yunanistan’la çözüm bulun “. Bunu bugün Makedonya’nın ziyaretinde bulunan NATO Genel Sekreteri Yap de Hop Şefer açıkladı. Bu tarihin Hırvatistan ve Arnavutluk’un NATO üyeliğe dahil edimesi ilgili protokolun imzalanmasıyla bağlı olduğu belirtildi.’Bilindiği gibi Bükreş’te düzenlenen NATO zirveside Yunanistan’ın karşı gelmesi yüzünden Makedonya NATO üyeliğe davet edilmedi. Bu bağlamda Şefer, „Ben iyimserim.Geriye bakmak yardımcı olmuyor.İleriye bakmak istiyorum ve isim sorununa çözüm bulunması için herkesin bunu istediğini ümit ediyorum„ dedi.Şefer, 4 saatlık ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski, Başbakan Nikola Gruevski ve Dışişleri Bakanı Antonio Miloışoski’yle görüştü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenkovski, Makedonya’nın NATO üyesi olma hedefi konusunda kararlı olduğunu ancak ülkenin istikrarsızlığa sürüklenmesi pahasına bunu yapmaya hazır olmadığını söyledi.
Tsrvenkovski bugün ayrıca isim sorunuyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a bir mektup yazarak 1995 yılında imzalanan geçici anlaşmasının Yunanistan tarafından ihlal edildiğini bildirdi. Makedonya ve Yunanistan’ın imzaladığı bu anlaşmanın 11. maddesine göre Yunanistan’ın, Makedonya’nın uluslararası kuruluşlarına üye olmasını engelemeyeceğini üstlendi ancak Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde Makedonya’nın üyeliğe davet edilmesine karşı gelmesiyle anlaşmayı ihlal etti. Öte yandan dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, isim sorunu konusunda daha esnek davrandığı takdirde Makedonya’ya 75 milyon avro değerinde yatırım yapılacağını ve vizelerin kaldırılacağını vaat etti.
Bu teklife yanıt olarak Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski „Yunanistan’nın kendisine ait olmayan Avrupa paralarla övünmesi çok kolay ancak biz tücar değiliz., biz Makedon’uz ve Makedon olmaya devam edeceğiz.. bu Yunan parasına bağlı bir şey değil“ dedi.Makedonya Hava Yolları şirketine Yunanistan üzerinde üçüşların yasaklanması Bükreş zirvesinden sonra Makedonya ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin ne kadar gergin olduğunu net bir şekilde gçösteriyor. Makedonya hükümeti bu kararı diplomatic yollarla protesto etti ancak Yunanistan bıu protestoyu kabul etmedi.Avrupa Komisyonu bu sorunda Makedonya’ya sahip çıktı. Avrupa Komsyonu’nun ulaştırmadan sorumlu sözcüsü Mişel Kaçare „ Bu sorun hakkında bilgimiz var ve çözüm bulunması için Yunanistan yönetimine baş vurduk. Atina’nın kararı Avrupa Birliği’nin Batı Balkan ülkeleriyle imzaladığı anlaşmaya aykırı .Bu anlaşma 2006 yılında imzlandı ve anlaşmayı imzalayan ülkelere Avrupa Birliği ülkeleri üzerinde uçmasına izin veriyor “, dedi. Bu anlaşmayı Yunanistan Meclisi onaylamadı. Ama buna rağmen sözcü Kaçare bu anlaşmanın uygulandığını hatırlattı. Bu hatırlatma yeterli olup ılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Yunanistan Meclisi ayrıca Birleşmiş Milletler’in himayesi altında Makedonya ve Yunanistan arasında isim sorunuyla ilgili imzalanan anlaşmayı da onaylamadı.

Hiç yorum yok: