4 Kasım 2007 Pazar

Makedonya Yörüklerine Türkiye'den tam destek


Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Taner Krakaş, Türkler’in yoğun bir şekilde yaşadığı Radoviş belediyesin' Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski’yle birlikte ziyaret etti.Karakaş ve Miloşoski’nin İlk durağı Buçim köyü oldu. Bu köye ulaşmak için asfaltlı yol yok ve bakan ve büyükelçinin makam araçları zor bir yoldan köye ulaştıllar. Bu köyde Türk İşbirliği ve Kalkınma idaresi başkanlığı (TİKA) okulu tamamen onardı.Okulda 50 Türk öğrencisi okuduğu, okulun onarılmasından önce ise şartların çok kötü olduğu açıklandı. Türkiye Büyükelçisi Karakaş Köy halkı çok zor şartlar altında yaşıyor ve her tür ilgiye Makedonya’nın birinci sınıf vatandaş olarak layıktır dedi.
Buçim halkının en büyük sorunu yolun olmaması. Dördüncü sınıftan sonra öğreneciler Radoviş’e okula gitmeleri gerekiyor, ama yol olmadığı için okul taşıtları köye gelmiyor. TİKA’nın Makedonya kordinatörü Ali Maskan asfaltsız 3.5 kilometrelik yolunun yapılmasını üstlenceğini açıkladı. TİKA Türk köyü Pırnalı’da da okulu onardı ama bu köye ulaşım zor olduğu için için ziyaret edilmedi. TİKA Pırnalı yolunu da yapımasını istedi. Bu ziyaretin evsahipliğini yapan Radoviş Belediye Başkanı Robert Velkov bu talebe Türkçe inşalah dedi. Dışişleri Bakanı Miloşoski yolun asfaltla döşeneceğini ümit ederek davet ediliği için Türkçe teşekür ederim dedi.
Velkov Radoviş için TİKA ve dost Türkiye’den hiç kimsenin daha fazla yapmadığını söyledi. Büyükelçi Karakaş her yıl Makedonya’dan özelikle Doğu Makedonya’dan 60-70 hane Türkiye’ye göç ettiğini ve bunun Makedonya için büyük kayıp olduğunu söyledi. Dış işleri Bakanı Miloşoski Türkiye’den dönenlerin olup olmadığını sordu ve hayır yanıtı aldı. Belediye başkanı Velkov Türkiye’den gelen yardımı gören halkın son zamanlarda daha az göç ettiğini öne sürdü. Ardından dış işleri Bakanı ve Büyükelçi Topolnitsa köyünü ziyaret ettiler. Bu köyde de TİKA’nın yardımıyla okul onarıldı.
Bu okulda 65 öğrenci okuyor.Toplonitsa halkı Buçim madden ocağının yaptığı çevre kirliliğinden yakındı.
Bakan Miloşoski Çevre Bakanlığı’yla temasa geçip yardım edeceğini vaad etti. Belediye başkanı Velkov ise madden ocağının yığınlar şeklindeki atıkları yüzünden köyün bir kısmının başka bir yere tahliye edilmesi için bir proje hazırlandığını bildirdi.
Topolnıtsa’dan sonra Velkov, Dışişleri Bakanı ve Büyükelçi’yi belediye binasında ağırladı.Dışişleri Bakanın Radoviş’e ziyareti yerel medyada büyük ilgi uyandırdı ama Makedon medyası yoruk köyleri için hiç bir şey sormayarak Makedonya’nın Yunanistan’la olan isim sorunu konusuyla ilgilendi. TİKA!nın, Radoviş Belediyesi’ne hibe ettiği su arıtma sistemi sayesinde kente su sıkıntısı büyük ölçüde atlatıldı. Büyükelçi camiden sadece minarenin kaldığı kent merkezinde caminin yeniden yapılmasını istedi. Miloşoski ve Karakaş, ziyaretin devamında Ali Koç köyünü ziyaret etti. TİKA sayesinde Ali Koç ve Kocalı köyleri su şebekesine bağlandı. .

Ziyaretin en renki karşılanması Ali Koç ve Kocalı köyleri arasında bulunan okulda yaşandı. Bu okulda iki köyden toplam 120 öğrenci okuyor.Burada kız öğrencilerin Yörük kıyafetlerini giymesınden dolayı renkli görüntüler yaşandı. Onlara okula bu kıyafetlerle mi geliyorsunuz şeklinde soru sorduk. Onlar hayır sizin için böyle giyindik dediler ve bize bol bol poz verdiler.. Bu okulda konuklara yerel yemeklerden oluşan ziyafet de verildi. Ziyaretin son durağı Kılavuzlu köyü oldu. 25 öğrencinin okuduğu köy okuluda TİKA tarafından tamamen tamir edildi.Bu köyde Miloşoski ve Karakaş bir arıciyi ettiler.. TİKA arıcılığı destekleme projesi çerçevesinde Radoviş ve Konçe belediyelerine 1500 arı kolonisi ve 2000 arı kovanı dağıttı. Bunun yanısıra arıcılığı bölgede geliştirmek için Türkiye’den bir uzman da getirldi.. Ziyaretin değerlendirmesi olarak Büyükelçi Karakaş Türk halkın daha iyi yaşamak için yapılan bu faaliyetlerin Makedonya yönetimiyle olan işbirliği sayesinde yapıldığını açıkladı. Dış işleri Bakanı Antonio Miloşoski Yörükler hakkında bir çok kez duyduğunu ama bu ziyaret sayesinde onları ilk kez gördüğünü ve hükümetin doğu Makedonya’nın gelişmesi için elden geleni yapacağını vurguladı.

Bu ziyaretten renklı görüntüler.

Hiç yorum yok: